TNBiz (TN.cz)
14.10.2017 18:04:18

Hurikán Ophelie dál míří k Evropě. V Irsku je nejvyšší stupeň varování

Hurikán Ophelia se drží na kategorii 2 a směřuje dál k západní části Evropy. Meteorologové očekávají, že v průběhu víkendu zasáhne souostroví Azory. V pondělí tropická bouře dojde do Irska a Velké Británie. TAm vyhlášili nejvyšší stupeň varování.

Hurikán Ophelie postupuje na severovýchod k Britským ostrovům a o víkendu zasáhne portugalské souostroví Azory v Atlantiku. Na Azorech očekávají 5 až 10 centimetrů srážek, což může způsobit záplavy, píše web Weather Channel.

Od roku 1851 prošlo přes Azory pouze 15 hurikánů, vesměs vždy v letních měsících. Jedinou výjimkou byl hurikán Fran v říjnu 1973 a hurikán Alexa v lednu 2016, který se ale těsně před vstupem na Azory změnil na tropickou bouři.

Národní centrum pro výzkum hurikánů předpovídá, že Ophelie se v neděli pozdě večer změní na posttropický cyklón a bude Atlantikem stoupat k severovýchodu. Vítr o síle orkánu ale zasáhne i Pyrenejský poloostrov.

Posttropický cyklón pak v pondělí dorazí do Irska. Hurikán se postupně bude rozpadat, což ale znamená, že silný vítr zasáhne větší území od středu bouře. Meteorologové v Irsku vydali nejvyšší - červený - stupeň varování. Vítr může mít rychlost až 130 km/h. Na pobřeží mohou být vlny vysoké několik metrů. Varování platí také pro leteckou přepravu, očekávají se výpadky elektrické energie a poškození budov silným větrem.

Počasí v Česku hurikán ovliňuje jen vzdáleně. Nad střední Evropou se vytvořila tlaková výše, která naopak přinesla na tento víkend slunečné počasí a příjemné teploty.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty