TNBiz (TN.cz)
13.10.2017 08:04:55

Ohnivé peklo v Kalifornii nekončí. Počet obětí stále roste

Požáry na severu Kalifornie se stále nedaří dostat pod kontrolu. Počet mrtvých už se vyšplhal na 29 a situace v oblasti zůstává nepřehledná. Na místě zasahují tisíce hasičů a úřady stále pohřešují stovky lidí.

Ani 8 tisíc hasičů, 73 helikoptér a 30 hasičských letadel nedokáže zkrotit ohnivé peklo. Proti plamenům bojují hasiči i principem spálené zóny. To je jedna z mála účinných věcí, kterou mohou udělat.

"Zakládají malé ohně podel této cesty, až sem hlavní oheň dorazí, už nebude mít, co by spaloval, malé protiohně mu seberou palivo a vytvoří jakýsi nárazník," přiblížil Sean Jerry z kalifornského Úřadu lesnictví a požární ochrany.

Boj s nelítostným živlem jde ale jen pomalu. Výrazně pomoct hasičům může jen změna počasí. "Dobrou zprávou je, že vítr, který měl přijít dnes v noci, není tak silný, jak se předpokládalo, může ale dorazit i během dne," uvedl velitel kalifornských hasičů oblasti Napa Barry Biermann.

Do oblastí, kterými se oheň prohnal se začínají vracet obyvatelé. Mnozí z nich přišli o všechno. "Když jsem se přesvědčila, že se to opravdu stalo, byla jsem zničená. Volal mi otec a řekl, že právě viděl v televizi, jak náš dům hoří," přiblížila Breanna Shaevitz.

Plameny dosud zničily přes 3500 budov a spálily oblasti o rozloze 69.000 hektarů.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty