Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.10.2017 09:04:13

Názor: Bitcoin je součástí systému a může se stát velkou hrozbou pro akcie


Většina lidí vám ohledně bitcoinové bubliny asi řekne, že jde sice o zajímavý jev, jich osobně se ale netýká. Do bitcoinů totiž neinvestují a pokud nějaká bublina praskne, jich se to nijak nedotkne. Jenže podle názoru Roba Currana ve WSJ o není ani zdaleka pravda a bitcoin už je významnou součástí systému. 

Trh s digitálními měnami v posledních letech prudce vzrostl a s jejich pomocí už se s malými náklady přesouvá velký objem peněz. S bitcoinem navíc obchodují i některé velké finanční instituce, Goldman Sachs dokonce uvažuje o otevření celého tradingového oddělení, které by se tomuto trhu věnovalo. Digitální měny jsou už dokonce využívány i některými společnostmi k získání kapitálu od investorů. 

Pokud by tedy na trhu digitálních měn došlo ke kolapsu, mohlo by to ovlivnit i vývoj na trzích akciových, dluhopisových a dalších. Určitě by se to projevilo v technologickém a finančním sektoru. Tržní kapitalizace bitcoinu se nyní pohybuje kolem 150 miliard dolarů a jestliže bude dále růst dosavadním tempem, výrazně se zvýší její podíl na celkové hodnotě investičních aktiv ve světě. Lorenzo Di Mattia z hedge fondu Sibilla Global Fund tvrdí, že už příští rok bude trh s digitálními měnami tak velký, že jeho případné problémy by se přímo promítly do chování cen akcií

Podle některých názorů je současná fáze rozvoje bitcoinu podobná první fázi rozvoje internetu. Lidé se sice stále snaží tuto novou technologii pochopit, ale finanční odborníci se shodují na tom, že její součásti jsou velkým přínosem. Šéf JPMorgan Dimon sice o bitcoinu hovoří jako o podvodu, ale jeho banka zároveň pracuje na vlastní blockchainové technologii. Skeptici poukazují na to, že bitcoin se zatím ani nepřiblížil k tomu, aby nahradil dolar. Jedním z důvodů jsou i spekulace na trhu, které vedou k vysoké volatilitě jeho hodnoty. 

Spekulativní aktivitu možná již v dohledné době ještě posílí bitcoinový ETF. První návrh na jeho vytvoření odmítl americký regulátor SEC na počátku tohoto roku, ale už se objevili nástupci. A pokud by k rozvoji těchto ETF skutečně došlo, bitcoinu by se začali věnovat i drobní investoři. Tyto fondy, které by měly za podkladová aktiva bitcoiny, by se pak mohly stát významným pojítkem mezi vývojem na trhu s digitálními měnami a vývojem na trhu akciovém. 


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688