Ing. Alice Šrámková (Fučík & partneři)
Okénko daně  |  01.10.2017 00:00:00

Kde hledat odpovědi na řešení záludných účetních případů?

…v interpretacích Národní účetní rady..

Národní účetní rada (dále jen „NÚR“) je nezávislá odborná instituce, která slouží k podpoře odborné způsobilosti a profesní etiky při rozvoji účetních profesí. Vznikla v roce 1999 a jejími zakládajícími a zároveň stávajícími členy jsou Komora auditorů České republiky, Komora daňových poradců České republiky, Svaz účetních a Vysoká škola ekonomická, zastoupená Fakultou financí a účetnictví.  

Interpretace NÚR vyjadřují odborný názor a přispívají ke zkvalitňování účetních předpisů České republiky.  a usilují tak o jednotné a správné interpretování Zákona o účetnictví a ostatních právních přepisů. Tyto interpretace si vydobyly své místo a jsou dnes respektovány a hojně využívány v praxi.

Příkladem může být interpretace I – 17 pobídky v nájemních vztazích (dále jen „I-17“).  Stále častěji se na trhu pronájmu nemovitostí objevují případy, kdy výměnou za podpis nájemní smlouvy na dobu určitou pronajímatel nájemci poskytne po určité období slevu z nájemného (či mu jej zcela odpustí), například v prvních šesti měsících.

Řada účetních se domnívala, že pokud nájemné není hrazeno, není třeba o něm účtovat.  Druhá část odborné veřejnosti se přikláněla k názoru, že i v této situaci je třeba dodržet princip věcné a časové souvislosti nákladů a výnosů

Národní účetní rada se shodla, že taková transakce je v současné době poměrně častá, nájemné bývá významnou složkou nákladů na služby u účetních jednotek, a že by tedy jednotné řešení této transakce přispělo ke zkvalitnění účetních závěrek.  Výsledkem tohoto procesu je již zmíněná intepretace I – 17, v souladu s kterou by se mělo nájemné účtovat do nákladů v okamžiku, kdy nájemce danou službu využívá, a nikoli v okamžiku úhrady.  Ovšem pouze za předpokladu, že jediným důvodem poskytnutí slevy je sjednání nájmu na dobu určitou.  Pokud by pronajímatel poskytl nájemci slevu z jiných důvodů, například z důvodu dosud nefunkčního výtahu, nelze řešení navrhované v interpretaci bezmyšlenkovitě použít.

Dalším příkladem může být také interpretace I – 29 Opravy chyb, změny v účetních odhadech a změny v účetních metodách (dále jen „I – 29“). Od 1. ledna 2013 ustanovení
§ 15a vyhlášky č. 500/2002 Sb. významným způsobem mění postup účtování a vykazování opravy chyb minulých let a změn účetních metod. V souvislosti s tímto novým postupem účtování se v praxi množí dotazy, co je vlastně považováno za chybu, co je odhad a co je změna metody. Jedná se o významně jiné situace a každá má tedy i jiný dopad do účetnictví s různým dopadem na účetní závěrku.

Chybou minulých let můžeme rozumět opomenutí, chybné účtování v minulých obdobích nebo chybné vykázání položky v účetní závěrce. Často jsou to pak důsledky nepoužití informací nebo naopak chybného využití informací, které byly k dispozici k okamžiku sestavení účetní závěrky. Mohou být pak způsobeny například nesprávným použitím účetních pravidel, matematickou chybou ve výpočtu nebo podvodem. Důsledek chyby je ten, že účetní závěrka, ve které je chyba obsažena již nemůže být považována za správnou a spolehlivou.

Účetním odhadem jsou myšleny údaje v účetní závěrce, které v důsledku nejistoty, jež je přirozenou součástí podnikatelského prostředí, nelze přesně stanovit, a proto jejich výše může být pouze odhadnuta. Při tomto odhadu vychází účetní jednotka z aktuálních informací, které má v době sestavení účetní závěrky k dispozici. Jejich hlavním smyslem je přispět k úplnosti a spolehlivosti účetní závěrky. Nejčastěji se jedná se o ocenění opravných položek, rezerv nebo dohadných položek.

Hranice mezi chybou a změnou odhadu je však tenká a neexistuje vždy jednoznačná odpověď. Například nesprávná výše opravné položky může být důsledkem podvodu či nedbalosti při matematickém výpočtu a přihlédnutí k aktuálním informacím.

Zatímco oprava chyby se vykazuje retrospektivně, změna odhadu se  promítá do běžného a případně následujících účetních období. Účetní závěrka obsahující období, ve kterém byla chyba opravena, vypadá tak, jako kdyby se chyba nikdy nestala. Zatímco dopad změny odhadu se projeví pouze ve výsledku hospodaření běžného účetního období (a případně v obdobích následujících), přičemž srovnávací údaje nejsou nijak upravovány.

Příklad č. 1

Společnost Alfa, a.s. v roce 2016 vyřadila dlouhodobý hmotný majetek v zůstatkové hodnotě 50 000 prodejem za 1 000 000 . Tržba za tento prodej majetku nebyla v roce 2016 zaúčtována a tato skutečnost byla zjištěna až v roce 2017.

Účetní jednotka při sestavení účetní závěrky opomněla zaúčtovat účetní případ, a tudíž se dopustila významné chyby, která musí být opravena retrospektivně. Tržba z prodeje dlouhodobého majetku bude v účetní závěrce za rok 2017 vykázána ve výkazu zisku a ztráty jako tržba z prodeje dlouhodobého majetku v roce 2016, ve vlastním kapitálu bude tato úprava promítnuta na řádku Jiný výsledek hospodaření.

Příklad č. 2

Společnost Beta, s.r.o. v účetní závěrce za rok 2015 vykázala dohadnou položku na spotřebu energií ve výši 200 000 . V roce 2016 účetní jednotka obdržela fakturu ve výši 220 000 .

Pokud účetní jednotka při stanovení odhadu zvážila všechny dostupné informace, jedná se o změnu v účetním odhadu, která bude promítnuta výsledkově v období, ve kterém k jeho změně došlo, tedy v roce 2016

Příklad č. 3

Společnost Gama, s.r.o. klasifikovala po přiměřené analýze daňových předpisů náklad jako daňově uznatelný. V dalším roce se však objevila nová judikatura, která zvolené řešení zpochybnila a finanční úřad doměřil daň.

Dodatečně vyměřená daň bude považována za změnu odhadu, neboť je důsledkem nových informací. Účetní jednotka využila všechny dostupné informace potřebné ke stanovení daně. Bude tedy zaúčtována jako náklad v období, kdy byla daň vyměřena.

Na semináři s názvem „Inspirujte své účetní politiky Národní účetní radou“, který se koná 26.10.2017 v prostorách společnosti Fučík a partneři, Vám přiblížíme i další interpretace Národní účetní rady.

 


Ing. Alice Šrámková

Daňový poradce, manažer oddělení daní

alice.sramkova@fucik.cz

Alice je členkou Komory daňových poradců, členkou výboru Komory certifikovaných účetních, za kterou se také účastní jednání Národní účetní rady. Specializuje se na IFRS a na otázky týkající se vazby účetnictví a daní z příjmů právnických osob. Je uznávanou autorkou řady odborných článků a lektorkou agenturního a zakázkového firemního vzdělávání.

Fučík & Partneři

Od roku 1995 působíme na poli daňového poradenství a auditu. Svým klientům nabízíme mnohaleté zkušenosti podnikového poradenství. Pořádáme vzdělávací semináře na témata z daňového prostředí. Účastníme se odborných konferencí a diskuzí. A dále se specializujeme na řízení lidských zdrojů a outsourcing mzdového a finančního účetnictví. Poskytujeme komplexní poradenské služby v oblasti auditu, daní, podnikového poradenství, účetnictví, personálního poradenství včetně mzdového účetnictví a transakčního poradenství. Naším cílem je spokojenost našich klientů.

Děláme to, co nás baví, dělejte to také a starosti s účetnictvím a daněmi nechte na nás!

Více informací na:http://www.fucik.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko daně:

24.01.2020  Změny sazeb DPH v roce 2020 Ing. Michal Sholtz (Fučík & partneři)
09.12.2019  Návrh zákona na zdanění digitálních služeb Ing. Štěpán Osička (Fučík & partneři)
25.11.2019  Nejčastější zjištění z auditu Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)
10.11.2019  Předaudit a jeho výhody Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688