TNBiz (TN.cz)
Volby  |  08.10.2017 21:29:50

Volební preference: Ve sněmovně SPD, piráti a KDU, Top09 na hranici volitelnosti.

Do Poslanecké sněmovny by se podle průzkumu dostalo sedm nebo osm stran. Vítěz minulých voleb, sociální demokracie, by spadla na třetí místo za komunisty. Přes pět procent by měli ještě ODS, SPD, Piráti a lidovci. Na hranici balancuje TOP 09 Miroslava Kalouska, která by aktuálně získala 4,9 %.

Už za dvanáct dnů se v Česku otevře na 14 000 volebních místností. Češi půjdou volit své zástupce do Poslanecké sněmovny. Pokud by se volby uskutečnily dnes, nejvíc křesel by podle exkluzivního průzkumu STEM a STEM/MARK získalo hnutí ANO, které by vyhrálo se ziskem 26,5 procenta hlasů. A to i přesto, že od posledního průzkumu Andrej Babiš ztratil část voličů.

"Preference hnutí ANO postupně během letošního roku klesaly. ANO mělo nejlepší výsledek v lednu, kdy v našich průzkumech mělo přes 30 procent," řekl TV Nova Jan Hartl z agentury STEM.

Andrej Babiš s výsledkem spokojený není. "Je to pro nás málo, protože všechny strany říkají, že se spojí proti nám," uvedl Babiš, který by chtěl, aby dostal silnější mandát a měl větší šanci sestavit vládu.

Druhé místo by v exkluzivním průzkumu obsadili komunisté. Není to přitom poprvé, kdy je některá z renomovaných agentur posílá na druhou příčku. Podle STEM a STEM/MARKu by nyní volilo komunisty přes 14 procent voličů. Sociální demokraté by skončili třetí s dvanácti procenty hlasů.

Podívejte se také na Průzkum popularity jednotlivých politiků a výsledky průzkumu Median.

Komunisté jsou velkými optimisty, jejich místopředseda Jiří Dolejš věří, že strana může ještě posílit. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek odmítl průzkum komentovat. Podle Jana Hartla z agentury STEM ČSSD ztrácela podporu celý loňský rok i v první polovině letošního roku. Propad se podařilo zastavit až okolo prázdnin.

Čtvrtí by byli Občanští demokraté se skoro devíti procenty hlasů, strana ale podle místopředsedy Martina Kupky doufá v dvouciferný výsledek. Hned za nimi by skončila Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a Piráti. Obě posledně jmenované strany by byli nováčky ve Sněmovně a zaznamenaly rekordní nárůst preferencí.

"Zatímco minulá volba byla nesena výrazným protestem napříč celým politickým spektrem. Letos se situace uklidnila a to byla příležitost pro nové strany, které jsou svým způsobem protestní," vysvětluje Hartl, proč se SPD a Pirátům v průzkumech daří.

Tomio Okamura ovšem ani s tímto výsledkem není spokojen. TV Nova prozradil, že chce získat dvouciferný výsledek. Piráti podle Ivana Bartoše chtějí oslovit nerozhodnuté voliče a velký potenciál vidí také mezi lidmi, kteří dříve nevolili.

Do Sněmovny by se podle průzkumu dostali ještě lidovci s necelými šesti procenty. Ve volbách chce strana dosáhnout minimálně stejného výsledku jako před čtyřmi lety, tehdy dosáhli lidovci téměř sedmi procent. Kdo by ale naopak zůstal před branami Sněmovny, by byla TOP 09.

"TOP 09 je těsně na hranici zvolitelnosti. Má pevné proevropské stanovisko, ale v poslední době nebyly její program ani její politická police příliš zřetelné," vysvětluje propad Hart. Strana uvedla, že je v závěrečné fázi kampaně a nemá čas výsledky průzkumu komentovat.

 

Podle průzkumu chce zatím jít k volbám 59 procent lidi. Více než polovina z nich se už tradičně rozhoduje až na poslední chvíli. Z voleb tak může být velmi napínavý souboj o každý hlas.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688