mpo.cz (MPO)
Komodity  |  02.10.2017 08:00:00

Ministr Jiří Havlíček prosazuje využití získávaného lithia v České republice

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček podepsal dnes se společností European Metals Holdings Ltd. Memorandum o porozumění, které se týká spolupráce v oblasti těžby a zpracování lithia v České republice.


Memorandum vyjadřuje společnou vůli obou stran, aby v budoucnu získávané lithium z ložiska Cínovec bylo dále upravováno a zpracováváno do maximálně možné finální podoby na českém území ku prospěchu České republiky. „Plně respektujeme průzkumné licence, udělené Ministerstvem životního prostředí, avšak naším hlavním cílem je, aby lithium bylo nejen získáváno, ale především dále zpracováváno a finalizováno v rámci České republiky. Proto jsme s právoplatnými držiteli průzkumných licencí zahájili rozhovory nad tímto naším požadavkem již v předstihu. Jsem velmi rád, že tento náš postoje společnost EMH respektuje,“ uvedl po podpisu ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Jsem rád, že jsem mohl být přítomen podpisu memoranda v roli jakéhosi svatebního svědka. Spolupráce v oblasti využívání nerostných zdrojů, což je oblast, v níž má Austrálie velké zkušenosti, má moji plnou podporu, doplnil Senior Trade Commissioner a obchodní rada australského velvyslanectví pro region Střední Evropy pan Anthony Weymouth.

 „Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje podporuje budoucí těžbu lithia, včetně jeho zpracování, a to pokud možno v blízkém okolí ložiska, což je jednak ekonomické, jednak ekologické. Ústecký kraj se do projektu musí co nejvíce zapojit také proto, aby si pohlídal, že pozitivní dopady, včetně vzniku kvalifikovaných a dlouhodobých pracovních míst, se budou realizovat právě v Ústeckém kraji,“ uvedla předsedkyně Tripartity Ústeckého kraje Gabriela Nekolová.

„Společnost European Metals Holdings Ltd. plně respektuje požadavek Ministerstva průmyslu a obchodu zpracovávat vytěženou rudu do finálních meziproduktů v Čechách. Rádi bychom maximálně napomohli vytvoření celého zpracovatelského řetězce firem a v této oblasti již činíme konkrétní kroky. Jsme připraveni pokračovat v jednání s českým státem a společně definovat možné synergie v oblastech těžby, zpracování a využití lithia, včetně možného zapojení českého státu jako kapitálového účastníka projektu.“ komentoval podpis memoranda Keith Coughlan, generální ředitel EMH.

„Město Dubí podporuje využití ložiska na Cínovci a jsem rád, že mohu dosud hodnotit spolupráci s firmou European Metals Holdings Ltd.jako velice dobrou a korektní. Naší snahou je, aby při využití ložiska byl zohledněn co nejmenší dopad na životní prostředí a život obyvatel města a městské části Cínovec a samozřejmě, aby veškerá přidaná hodnota při procesu zpracování rudy až po finální výrobky zůstala na území českého státu,“ uvedl starosta města Dubí Petr Pípal.

Memorandum také vytváří rámec pro podporu spolupráce v oblasti vědy a výzkumu v oblasti co nejkomplexnějšího zpracování získávané rudy a v dalších oblastech výzkumu, týkajícího se např. dalšího využívání lithia či dalších obsažených kovů.

Slavnostní podpis se uskutečnil v Ústí nad Labem za přítomnosti Senior Trade Commissioner a obchodního rady Australského svazu pana Anthonyho Weymoutha, prvního zástupce hejtmana Ústeckého kraje Martina Kliky, předsedkyně Tripartity Ústeckého kraje Gabriely Nekolové, starosty Města Dubí Petra Pípala a dalších hostů.

Celý text memoranda mezi MPO a EMH v českém jazyce

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688