TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  06.10.2017 16:03:29, aktualizováno 08.10.2017 10:41:43

Lithium: Poklad z Cínovce za miliardy korun, který zasahuje i do voleb

Těžba lithia na Cínovci by mohla přinést státu stovky miliard korun, není proto divu, že se stala před volbami velmi diskutovaným tématem. Sněmovna dokonce zvažuje mimořádnou schůzi a to kvůli tzv. Memorandu o porozumění, které tento týden podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček s australskou firmou European Metals Holdings (více).

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček si pořádně rozhněval některé politiky. V pondělí totiž podepsal s australskou společností European Metals Holdings (EMH) takzvané Memorandum o porozumění, které se týká spolupráce v oblasti těžby a zpracování lithia v České republice.

Boje se rozhořely zejména o ložisko Cínovec, kde je lithia nejvíc. Strany se nemohou shodnout na tom, kdo a za jakých podmínek by měl mít na nerostné bohatství nárok. V současné době má nejblíž k zahájení těžby právě australský investor. Ten by podle odhadů mohl zahájit činnost už v roce 2022.

"Dokončili jsme jednu etapu průzkumných vrtů a byla založena předběžná studie proveditelnosti. Časově je nejnáročnější EIA, tedy analýza dopadu na životní prostředí, kterou budeme zahajovat někdy koncem roku a tam bude trvat minimálně rok a půl, než dospějeme k nějakému závěru," sdělil TN.cz Richard Pavlík, generální ředitel firmy Geomet spadající pod společnost EMH.

Podepsané memorandum si vychvaluje nejen on, ale i ministr průmyslu. Plně respektujeme průzkumné licence, udělené ministerstvem životního prostředí, avšak naším hlavním cílem je, aby lithium bylo nejen získáváno, ale především dále zpracováváno a finalizováno v rámci České republiky. Proto jsme s právoplatnými držiteli průzkumných licencí zahájili rozhovory nad tímto naším požadavkem již v předstihu. Jsem velmi rád, že tento náš postoje společnost EMH respektuje,“ uvedl po podpisu ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Lithium je strategická surovina, která se používá při výrobě baterií. Stát by si tak podle Pavlíka mohl přijít na pořádný balík peněz. "Pokud si vezmeme řetězec od těžby, přes zpracování až po finální baterie do elektromotorů nebo průmyslové baterie, které bude na území České republiky, jak jsme se dohodli v memorandu, získá stát jen na dani z přidané hodnoty stovky miliard korun za nějakých 21 let," vysvětlil.

Nyní bude mít rozhodující slovo ministerstvo životního prostředí a Český báňský úřad, který má rozhodující slovo při stanovení dobývání prostoru a povolení těžby. Pokud úřad kývne, dveře se firmě otevřou dokořán.

"Spolupracujeme s lidmi, kteří budou zpracovávat EIA, ať se dopředu vyhneme konfliktu. Nepředpokládám ale žádné významné konflikty, projekt je velmi enviromentálně příznivý," sdělil Pavlík.

Podle některých politiků je ale podpis memoranda před volbami ránou pod pás.

Online zpravodajství ke kauze Lithium najdete v našem monitoringu internetu.

Celý text memoranda mezi MPO a EMH v českém jazyce

Starší odkazy k tématu těžby Lithia na Cínovci

Interpelace kvůli těžbě lithia pod Cínovcem, premiér Sobotka, 19.1.2017

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688