TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.10.2017 22:09:00

Zůstane nám v peněžence víc? Většina stran chce snížit daně

Jedním z nejdůležitějších témat blížících se voleb jsou daně. Některé strany by je chtěly razantně snížit a zrušit chtějí například i superhrubou mzdu. Přinášíme přehled, jaký názor na daně mají zástupci politických stran, které se podle posledních průzkumů mohou dostat do Poslanecké sněmovny.

KDU-ČSL by prý razantní změny s daněmi nedělalo. "Domníváme se, že nejsou nastavené špatně, ale chceme pokračovat ve snižování daní a odvodů pro pracující rodiče, aby jim více zůstalo na kroužky a vzdělávání děti," řekl TV Nova předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Zato jiné strany vidí ve snižování daní jeden ze svých volebních pilířů. Třeba předseda hnutí ANO Andrej Babiš prohlásil, že jeho hnutí chce daně snižovat. "Chceme snížit zaměstnancům ten paušál, to je 6 000 korun ročně a zrušit superhrubou mzdu. Chceme také snížit DPH na potraviny," uvedl Babiš.

ODS chce zavést rovnou 15% daň z příjmu z hrubé, nikoliv tedy superhrubé, mzdy, což bude pro zaměstnance znamenat zvýšení čistého příjmu o 7 procent. "Chystáme také zjednodušení DPH, návrat ke dvěma sazbám. Máme připraveny také daně, které chceme zrušit, třeba silniční daň nebo daň z nabití nemovitosti," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Jakékoliv zvýšení daní odmítá SPD. "Je třeba je výhledově snižovat a je třeba odbyrokratizovat Českou republiku," prozradil Tomio Okamura. Navrhuje, aby živnostníci s ročním obratem do půl milionu měli nulovou daň z příjmu.

Pirátská strana by placení daní hlavně zjednodušila. Daně chce sjednotit do jedné platby, s tím, jak se sníží administrativní zátěž, chce daně snížit v prvním roce o 1,6 %. "Ten dopad bude v řádu miliard," prozradil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podle místopředsedy komunistů Jiřího Dolejše není rozumné vyhlašovat daňové moratorium. "Je třeba daně stabilizovat jiným způsobem. Pro nás je rozhodující přerozdělení daňového břemene, především cestou progrese," řekl TV Nova Dolejš.

Daňovou progresi chce zavést také ČSSD. "Pokud jde o daně z příjmu fyzických osob, tak tam chceme, aby 98 % zaměstnanců mělo daně nižší. Většina by si měla polepšit o 800 až 1200 korun. Daně by se měly zvýšit těm dvěma procentům, která vydělávají nejvíce," plánuje volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska jsou největším problémem v Česku vysoké odvody na pracovní místa, tedy drahá práce. "Navrhujeme snížení sociální pojištění o 8 procent, tím pádem by mohly okamžitě stoupnout platy o 8 procent, aniž by znamenalo zátěž pro zaměstnavatele," řekl Kalousek. Strana chce také zrušit superhrubou mzdu a zavést jen dvě sazby DPH.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688