Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Osobní finance  |  05.10.2017 14:15:56

Češi se nebojí reklamovat zkaženou dovolenou

Češi se v posledních letech nezdráhají reklamovat zkaženou dovolenou. V loňském roce bylo nejčastěji reklamováno Řecko. Důvod: špatné ubytování, nedostatečná hygiena a hmyz.

Problémy v Řecku

Češi se posledních pár let naučili reklamovat dovolenou, která nebyla dle jejich představ. Například společnost Vaše nároky.cz evidovala loni skoro 150 takovýchto případů, v letošním roce je očekávaný podobný počet. Nejčastěji bylo v loni reklamováno Řecko, kde se setkalo s problémy 42 % všech reklamujících klientů. Dále si cestující loni více stěžovali na Turecko a Černou horu.

Zvýšený počet reklamací na dovolené v Řecku byl způsoben zejména větším zájmem o tuto destinaci. Češi si v posledních letech zájezd na Balkán vybírali daleko časti než cesty do Severní Afriky. Nyní se však situace začíná měnit a turisté se postupně vrací do Egypta a Tuniska. Očekáváme tedy v tomto roce více reklamací právě na dovolené v těchto destinacích,“ komentuje ředitel společnosti Vaše nároky.cz

Hmyz na pokoji

Nejčastějšími důvody k reklamaci bylo v roce 2016 špatné ubytování, stěžovalo si na něj až 30 % klientů, kteří podávali reklamaci. Dalším problémem byla nedostatečná hygiena, kterou v reklamacích uvedlo 25 % poškozených. V neposlední řadě se dokonce 14 % stěžovatelů setkalo s hmyzem na pokoji.

Typickým příkladem reklamace dovolené je příběh pana Ladislava. Ten prožil zájezd na jednom z řeckých ostrovů. O samého počátku však na pokoji registroval šváby. „Několikrát jsem přímo na místě pokoj reklamoval, ale ani po postřiku se nic nezlepšilo. Švábi byli v pokoji až do konce dovolené,“ říká pan Ladislav.

Jakmile se vrátil z dovolené, zájezd reklamoval u cestovní kanceláře. Jako důkazy mu posloužily fotografie z místa pobytu. Cestovní kancelář mu však reklamaci zamítla s odvoláním se na obchodní podmínky. V obchodních podmínkách bylo uvedeno, že se na místě občas může vyskytovat hmyz.

V tomto případě se předpokládá spíše polétavý hmyz a maximálně ojedinělý výskyt lezoucího hmyzu. Rozhodně se nelze bezbřeze odkazovat na obchodní podmínky v případě značného výskytu švábů na pokoji,“ vysvětlil právník společnosti Vaše nároky.cz. Případ nakonec rozhodl soud a pan Ladislav získal finanční kompenzaci ve výši 5 000 .

Na reklamaci je jeden měsíc

Klienti cestovních kanceláří mají nárok na takové služby, které jim cestovní kancelář slíbila. Pokud tomu tak není, mohou dovolenou reklamovat a žádat slevu z ceny zájezdu. Reklamace dovolené však musí být podána do jednoho měsíce od skončení zájezdu, jinak může být nárok na odškodnění promlčen. Poškození klienti by si k prokazování nároku měli pořídit důkazy, ideálně fotografie a výpovědi svědků.

Výši odškodnění při reklamaci dovolené řeší od tzv. Frankfurtská tabulka slev, ta obsahuje seznam závad a stanovuje výši odškodnění v procentech. Například švábi znamenají možnou kompenzaci ve výši 10 až 50 % z ceny zájezdu.  

 

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na:www.vasenaroky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688