Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  04.10.2017 23:28:33

4. října: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Hlavní akciové indexy ve Spojených státech uzavřely středeční obchodování na dalších maximech. Podpořila je zpráva o silném růstu ekonomické aktivity v sektoru služeb. Dařilo se farmaceutickým firmám, ztráty naopak zaznamenaly energetické společnosti. Investory také uklidnilo prohlášení ministra zahraničí Rexe Tillersona, který popřel dohady, že se chystá odstoupit. Na devizových trzích oslaboval dolar.

Index Dow si připsal 0,09 % na 22 661,64 bodu, S&P 500 zpevnil o 0,12 % na 2 537,74 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,04 % na 6 534,63 bodu. V plusu uzavřely sektory necyklického spotřebního zboží, zdravotní péče nebo veřejných služeb, mírně naopak ztratily energetika, finance nebo telekomunikace. Index volatility VIX stoupl o 1,26 % na 9,63 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA uzavřel prakticky beze změny na 2,323 %. Bitcoin odepsal přes 2 %, ethereum podle serveru coindesk.com nepředvedlo výraznější cenový pohyb.

Vzhůru zamířily například akcie farmaceutické společnosti Mylan (+16,20 %). Americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) jí totiž schválil kopii testovacího léčiva pro léčbu roztroušené sklerózy.

POZOR NA MARIHUANOVÉ MEDVÍDKY!

Soukromí zaměstnavatelé v USA v září vytvořili zhruba 135 000 pracovních míst. Analytici přitom odhadovali, že v důsledku řádění hurikánů Irma a Harvey vznikne jen kolem 125 000 míst. Nezasažen přírodním živlem zůstal sektor služeb. Zaměstnavatelé nabírali dokonce nejrychlejším tempem za posledních 12 let.

Index aktivity v americkém sektoru služeb se v září zvýšil na nejvyšší úroveň za více než 12 let, dílčí index cen je nejvýše od února 2012. Trh nyní čeká na páteční údaje o tvorbě pracovních míst a vývoji nezaměstnanosti.

"Data jsou stále relativně silná. Hurikány ale v makroekonomických ukazatelích mohou vyvolávat výrazné odchylky od trendu," upozorňuje Michael Shaoul ze společnosti Marketfield Asset Management. "Nejvíce bude záležet na politice Fedu, konkrétně na tom, zda upustí od přísného cílení inflace. Čím více příznivých dat z americké ekonomiky, tím pravděpodobnější zvýšení sazeb do konce roku a jeho pokračování v roce 2018."

Dolar na devizových trzích mírně oslaboval, po zveřejnění příznivé statistiky o vývoji v sektoru služeb ale ztráty zmírnil. Obchodníci se domnívají, že americká centrální banka díky tomu v prosinci přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, což atraktivitu dolaru zvyšuje.

Kolem 22.00 SELČ dolarový index ztrácel 0,15 % na 93,28 bodu, v úterý se přitom dostal na sedmitýdenní maximum. Euro vůči dolaru přidávalo 0,2 % na 1,1764 USD, dolar k japonskému jenu odepisoval zhruba 0,1 % na 112,73 JPY.

Vliv na vývoj kurzu dolaru měla i zpráva serveru Politico, který napsal, že současnou šéfku Fedu Janet Yellenovou by mohl nahradit guvernér Jerome Powell, považovaný za umírněnějšího než dosavadní favorit na tento post Kevin Warsh. Yellenové končí mandát v únoru.

KOMUNIKACE FEDU PŮSOBÍ NA TRH JAKO DROGA

Ceny ropy na světových trzích klesaly. Investoři se obávají zejména dalšího růstu těžby ve Spojených státech. Severomořský Brent kolem 19.00 SELČ vykazoval pokles o zhruba půl procenta na 55,70 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela kolem 0,9 % a dostala se pod 50 dolarů za barel.

K poklesu cen přispěla zpráva o obnovení produkce na rozsáhlém ropném poli v Libyi, kterou o víkendu přerušila jedna z místních ozbrojených skupin. Těžba na tomto poli před přerušením přesahovala 230 000 barelů denně, uvedla agentura Reuters.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o šest milionů barelů. Zároveň však oznámil, že zásoby benzínu o 1,6 milionu barelů vzrostly.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak ve středu uvedl, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některé další těžařské státy jsou v případě potřeby připraveny prodloužit dohodu o omezení dodávek, kterou se snaží podpořit ceny ropy.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688