Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.10.2017 11:11:48

Velký návrat Pirelli na burzu kazí úvodní pokles akcií


Akcie prestižního výrobce pneumatik Pirelli se dnes po dvouleté pauze pod nadvládou čínského majitele vracejí na milánskou burzu. A lesk tohoto návratu kazí úvodní pokles akcií.

Pirelli nacenilo svou emisi akcií na 6,50 euro za kus. To dává celé firmě, která je partnerem Formule 1 nebo automobilek BMW, Audi či Mercedes, hodnotu kolem 6,5 miliardy eur. Nacenění bylo zvoleno na dolním okraji avizovaného pásma 6,3 až 8,3 eura za akcii. Ani to ale v úvodu obchodování nestačí, akcie se pohybují kolem 6,3 euro za kus a podle ohlasů z trhu, získaných agenturou Reuters, je očekáván vývoj spíše směrem níže než naopak. 

Návrat Pirelli na milánskou burzu se odehrává vykročení z nadvlády čínského majitele ChemChina. Investory však zneklidňují faktory, jako je míra zadlužení, složitější struktura řízení firmy nebo kroky menšinových akcionářů po vypršení lock-up periody na prodej akcií Pirelli. „My víme, že firma stojí na solidních základech a přináší výsledky. Volatilita v prvních dnech obchodování je normální věcí, uvidíme v následujících měsících,“ odehrává pochyby šéf Pirelli Macro Tronchetti Provera. 

Pirelli, která je světovou pětkou výroby pneumatik, dala na burzu dvě pětiny svých akcií. Získá tak celkem 2,3 až 2,6 miliardy eur v závislosti na využití opcí na dodatečné akcie.  Na milánské burze akcie Pirelli obchodovaly historicky od roku 1922, v roce 2015 ale byly staženy kvůli ovládnutí ze strany ChemChina, konkrétně jejímu 65% podílu ve společnosti Macro Polo, která Pirelli kontroluje (lehce odkrýváme onu složitější strukturu a řízení). Složení akcionářů mohou posunout banky v závislosti na tom, nakolik ony uplatní opce na dodatečné akcie Pirelli.


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688