TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  03.10.2017 18:00:00

Různá kvalita stejných potravin? Ministr navrhl snadné řešení

Evropská unie může podle českého ministra zemědělství vyřešit problém dvojí kvality potravin za rok a půl. Na problém upozorňují země střední a východní Evropy řadu měsíců. Podle Slovenska se to ale týká až třetiny zemí Unie. Podle ministra Mariana Jurečky by vše vyřešila jediná věta vložená do novely legislativy.

Řešit problém dvojí kvality potraviny přímo u výrobce v dané zemi, to je jeden ze způsobů, na kterém prý ministr zemědělství Jurečka společně s eurokomisařkou Věrou Jourovou pracují.

"Nějaký malý pokrok tady je. Státní zemědělská a potravinářská inspekce se do toho pustí v rámci našeho resortu a budeme hledat partnery, se kterými bychom mohli skutečně takové kontroly realizovat a donutit ty výrobce změnit tyto praktiky," slibuje ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je to úkol ministra zemědělství Jurečky a také premiéra Sobotky. "Měli to v Bruselu prosazovat, aby byla přijata taková legislativa, aby všechny potraviny měly stejný obsah a kvalitu," prohlásil Babiš.

Jurečka prý už poslal předsedovi Evropské komise  Junckerovi a dalším eurokomisařům dopis, v němž žádá o řešení situace. Prý stačí do novely legislativy, která se týká ochrany spotřebitele, vložit jednoduchou větu:

"Je-li to produkt stejného výrobce, který na první pohled vypadá stejně, tak nechť má stejné složení," navrhuje Jurečka.

Sjednocení evropské legislativy mělo podle některých opozičních politiků přijít už mnohem dříve. "O těchto problémech se vědělo mnohem dříve, mohlo se to řešit v loňském nebo předloňském roce. Jestliže jste nespokojeni s výrobky nadnárodních firem, vyhledávejte regionální výrobce potravin a nakupujte u nich," vyzývá poslanec za TOP 09 Herbert Pavera.

Podle Mariana Jurečky je vývoj v řešení dvojí kvality potravin zatím pomalý, jednou z možností by ale mohlo být dát větší prostor domácím výrobcům. "Jednoznačně je dobře podporovat české výrobce nákupem jejich potravin, protože ti si nikdy tuto praxi dvojí kvality potravin nedovolili," věří Jurečka.

Problém rozdílné kvality potravin, ale třeba i některých pracích prášků, se podle slovenské ministryně zemědělství týká třetiny zemí Evropské unie.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688