TNBiz (TN.cz)
29.09.2017 23:32:09

Na Bali hrozí výbuch sopky, mohl by díky sopečnému popelu ovlivnit celý svět

Desetitisíce lidí na Bali prchají před sopkou, která co nevidět vybuchne. Podle vulkanologů nebude mít erupce vliv jen na nejbližší vesnice, ale mohla by ovlivnit celý svět. Na několik let by mohl sopečný výbuch ochladit počasí na Zemi až o půl stupně.

Turistický ráj se už brzy může proměnit v naprosto zpustošené místo. Na Bali už kvůli předpovídané erupci sopky Agung evakuovali více jak 100 tisíc lidí z blízkých vesnic. Hora přitom stojí jen desítky kilometrů od oblíbené destinace Kuta.

Zatímco Balijci se obávají odlivu turistů, vulkanologové upozorňují na obrovský dopad, který by výbuch mohl mít na celou Zemi. Odbornice z univerzity v australském Queenslandu varuje, že erupce ochladí celosvětové počasí o desetiny stupně.

"Výbuch sopky Pinatubo na Filipínách snížil na dva roky globální teplotu o půl stupně Celsia," uvedla doktorka Teresa Ubideová pro portál 9news.com.au. Když naposledy vybuchla Agung, zabila víc než tisícovku lidí a průměrná teplota spadla o 0,1 až 0,4 stupně Celsia.

V roce 1815 globální teplota klesla o neuvěřitelné tři stupně, když vybuchla indonéská sopka Tambora. Do atmosféry se dostaly miliony tun prachu, popela a síry, které ovlivnily množství ultrafialového záření, pronikajícího na povrch Země. 

Z nejvyšší sopky na Bali stoupá dým už několik dní a podle vulkanologů je jen otázkou času, kdy dojde k erupci. Nikdo ale netuší, kdy se tak stane, a tak ani evakuovaní obyvatelé neví, kdy se budou moci vrátit domů.

Podobná situace je také na ostrově Ambae v souostroví Vanuatu, soptit začala také mexická sopka Popocatépetl, více jsme psali v samostatném článku, ve kterém najdete i videa.

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty