Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.09.2017 06:34:14

Kolik stojí uvedení zlomového léku na trh a kdo tady lže?


Pokud chcete nějak naštvat farmaceutické společnosti, řekněte jim, že uvedení léků proti rakovině na trh nestojí zase tak moc. V Journal of the American Medical Association se přednedávnem objevil článek, který přesně tohle tvrdil. Podle něj se medián nákladů spojených s vývojem léku na rakovinu nachází u deseti zkoumaných společností na úrovni 648 milionů dolarů. Jenže studie placená farmaceutickými společnostmi říká, že tyto náklady se pohybují blízko 3 miliard dolarů.

Pokud by veřejnost uvěřila nižšímu odhadu, měly by tyto společnosti problém. Výdaje na výzkum a vývoj totiž používají jako jeden z hlavních argumentů pro šestimístné dolarové ceny za léky proti rakovině. Je pravdou, že zmíněný článek a s ním související analýzy mají řadu vad. Ale faktem je i to, že pojišťovny zatím proti vysokým cenám léků nijak výrazně neprotestují.

Studie, jejíž závěry byly zveřejněny v Journal of the American Medical Association, je založena na malém počtu firem a hlavně nebere v úvahu obrovské částky, které tečou do projektů, které jsou nakonec neúspěšné. Takový přístup může farmaceutické společnosti právem dráždit. Skutečné náklady výzkumu a vývoje léků tedy leží určitě výš, než studie uvádí.

Nakonec není zase tak důležité, zda dosahují 500 milionů dolarů či 5 miliard dolarů. Jde o rizikový a nákladný podnik, který ale může přinést velké zisky. Tak tomu musí být, pokud mají mít firmy motivaci k utrácení miliard dolarů za projekty, které nakonec nemusí vynést vůbec nic. Proč vydávat stovky milionů dolarů za výzkum a vývoj léku, který nemusí generovat žádné příjmy? Protože během svého životního cyklu může také generovat desítky miliard dolarů.

Pokud by ale došlo k poklesu cen léků, motivaci farmaceutických společností k investicím do výzkumu a vývoje by to nezničilo. Jejich výdaje do této oblasti totiž dosahují v průměru jen 18,1 % tržeb. Ceny léků na rakovinu navíc soustavně rostou a celkové náklady léčby se budou zvyšovat i kvůli tomu, že se bude používat více léků najednou. Výborné výsledky zatím přinášejí imunoonkologické léky, jejich používání a doprovodná léčba ale pravděpodobně přinesou prudký růst nákladů.

Konkurence nakonec může ceny imunoonkologických léků snížit, ale zatím nic takového nepozorujeme. Ke stlačení cen léků konkurencí dochází jen výjimečně, stalo se tak například v případě léčby hepatitidy C. U léků na rakovinu něco takového v podstatě nepozorujeme. Pojišťovny také doposud nechávaly růst jejich cen bez větších protestů, protože většinou se zaměřují na rozšířené chronické choroby. V určité chvíli ale budou ceny tak vysoko, že postoj pojišťoven bude muset být agresivnější. Farmaceutické firmy mohou být přesvědčeny, že vysoké ceny jsou ospravedlněny náklady na výzkum a vývoj. Jednou ale přijde zlom a ony by se na něj měly připravit. Nebo se chovat tak, aby nepřišel.

Autor: Max Nisen

(Zdroj: Bloomberg Gadfly)

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

13.06.2023Ethereum vs. Bitcoin (kdo se může stát lídrem na trhu) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
27.02.2023Kdo je tady zvýhodněný: OSVČ, nebo zaměstnanci? Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688