Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  29.09.2017 10:21:47

Babiš: Aspoň jeden blok v Dukovanech ČEZ zvládne sám. Stát ho nikdy pořádně neřídil


Andrej Babiš, jehož hnutí ANO má před říjnovými parlamentními volbami podle nedávných průzkumů více než dvojnásobný náskok před sociálními demokraty, zopakoval, že energetika ČEZ dokáže sama ufinancovat výstavbu minimálně jednoho nového bloku v Dukovanech. Prohlásil to v rozhovoru, který tento týden přinesla agentura Bloomberg. Stát podle něj ČEZ nikdy pořádně neřídil. Pokud jeho strana vyhraje volby, pokusí se dostat energetiku více pod přímou kontrolu vlády.

Se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Prioritou je dostavba Dukovan, zatím ale není jasné financování projektu. Vláda hledá způsob, jak výstavbu financovat. ČEZ nové jaderné bloky nechce stavět bez státní podpory s ohledem na vysoké náklady a nízké ceny energií.

Babiš ale dává opakovaně na srozuměnou, že ČEZ si nestojí špatně. To že první blok zvládne z vlastních zdrojů, zaznělo z jeho úst i v srpnu.

„První blok #ČEZ určitě zvládne ze svého.“ #Babiš chce urychlit budování #jádro #elektřina #energetika - https://t.co/3OhOBHVpkB pic.twitter.com/nE3QieIYId

— Patria.cz (@PatriaCZ) August 2, 2017

ČEZ je ve velmi dobré kondici; má nejlepší rozvahu mezi energetickými společnostmi po celé Evropě,” uvedl podle anglického přepisu nejnovějšího rozhovoru.

Někteří analytici – včetně analytiků Patria Finance - se domnívají, že takovýto plán by mohl poškodit hodnotu společnosti. Špatnou zprávou by mohl být pro menšinové akcionáře, kteří by mohli na řadu let přijít o výplatu dividendy, upozornil v dnešním ranním komentáři hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Babiš ale podle Bloombergu podobné obavy odmítá. “Dokážou to snadno financovat, snadno,” uvedl také o ČEZu, ve kterém má stát prostřednictvím ministerstva financí zhruba 70procentní podíl. "Tento stát ČEZ nikdy pořádně neřídil," uvedl také Babiš s poukazem na některé minulé investice ČEZu, například na Balkáně. Bulharských aktiv se nyní energetika snaží zbavit.

Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller ve středu řekl, že pokud jde stavbu nového bloku, Stálý výbor pro jadernou energetiku nyní pracuje na technické analýze dvou variant, které byly schváleny v červnu. Porovnávala se prý varianta, že by stavbu nového jaderného bloku zajistila dceřiná společnost ČEZ, s variantou, že by tuto dceřinou společnost odkoupil od ČEZ stát a ta by následně realizovala výstavbu.

Variantou stavby nového jaderného zdroje v Česku, která počítá s transformací, respektive rozdělením skupiny ČEZ, se prý výbor nyní nezabývá. Agentura Reuters minulý týden uvedla, že podle jejích informací požádali zástupci české vlády vedení ČEZ, aby rozpracovalo variantu případného rozdělení skupiny.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz, ČTK

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688