Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Makroekonomika  |  27.09.2017 20:55:54

„Nechtění“ turisté zachraňují ekonomiky Španělska a Řecka

Jižní státy EU, ve kterých se v loňském a letošním roce objevovaly protesty proti nadměrnému turismu, jsou zároveň státy, které potřebují „jako sůl“ impuls k nastartování ekonomického růstu a zároveň státy, jež jsou na turismu silně závislé. Turismus se podílí cca 7 % na HDP Řecka, 12 % na HDP Chorvatska a 6 % na HDP Španělska.

Ve Španělsku se přitom turisté koncentrují v místech, která byla nejsilněji postižena krizí na nemovitostním trhu. Konkrétně ve Španělsku převýší prostředky, které zde utratí turisté, více než dvojnásobně částku, která byla nutná k záchraně španělských bank před krachem. Počet míst přímo či nepřímo závislých na turismu rok od roku roste a letos zřejmě prolomí hranici 2 500 000. Jsou to pak místa přímo navázaná na turismus (tj. práce v hotelech, cestovních agenturách apod.), která patří mezi nadprůměrně placená a zároveň místa vykazující nadprůměrný růst odměn. Protesty, byť nijak masivní a extra organizované, proti nadměrnému turismu jsou v případě Španělska stejně „bláznivé“ jako situace, kdy by obyvatelé České republiky požadovali snížení produkce automobilů.

Vývoj trendů v zaměstnanosti – meziroční porovnání lidí zaměstnaných v turismu a jiných odvětvích

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: http://tsf2016venice.enit.it

 

Řecku se příjem z turismu podílí na HDP přímo z cca 12 %, nepřímé příjmy z turismu se však na HDP podílí z 8 %. Každý pátý Řek vykonává pozici, která je přímo či nepřímo závislá na turismu. Jsou to přitom právě tato pracovní místa, u kterých lze v budoucnosti očekávat, že pomohou se snižováním nezaměstnanostiŘecku a zároveň s růstem mezd v této zemi, která stále nemá daleko od dalšího bankrotu.

Graf očekávaného vývoje vlivu míst v turistickém ruchu na celkovou zaměstnanostŘecku

 

 

Chorvatsku je situace specifická v tom, že byť je tato země nejvíce závislou na turismu ze všech zemí EU, práce v tomto odvětví nepatří mezi nejoblíbenější, jsou totiž „mizerně“ placená. I přes 11% nezaměstnanost se turistický ruch potýká s nedostatkem pracovní síly! Zároveň, Chorvatsko vykazuje nadprůměrný podíl pracovních míst (v poměru k celé ekonomice) závislých na turismu nepřímo.

 

Graf očekávaného vývoje vlivu míst v turistickém ruchu na celkovou zaměstnanostChorvatsku


Chorvatsko peníze na svou záchranu od EU nežádalo, „anti-turistické“ protesty se vyskytovaly převážně v Dubrovníku a asi mu nelze moc vyčítat.

Řecku kde se protesty vyskytovaly převážně na ostrovech, které byly krizí postiženy méně než „pevnina“ také nemají na výběr. Jak napsal britský The Guardian, turismus je pro Řecko jako záchranná vesta, která této zemi drží hlavu nad vodou.

Ekonomická situace ve Španělsku má pak daleko k dokonalosti, v zemi je stále vysoká nezaměstnanost, roste počet rodin bez elektřiny (ve Španělsku strmě roste cena elektrické energie a klesá počet lidí, kteří si mohou dovolit platit účty za ni. Turisté přitom s tímto nemají nic společného), zadluženost domácností se pořád nachází nad průměrem EU, místa v turistickém ruchu jsou nadprůměrně placená a zároveň patří k těm nejžádanějším. V tomto kontextu lze říct, že Španělé ze své země vyhánějí jednu z mála nadějí na solidní ekonomický růst a zlepšení životních podmínek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688