Tiskové zprávy  |  27.09.2017 16:14:31

Průzkum Sberbank CZ ukazuje, že Češi jsou optimisté a půjček se nebojí, rádi by si půjčili i na vzdělání dětí

Praha, 27. 9. 2017 - Podle aktuálního průzkumu zpracovaného agenturou Response Now pro Sberbank CZ mají Češi pozitivní vztah k rozumnému využívání půjček. Až 94 % lidí půjčky považuje za obvyklou záležitost a vedle nejběžnějších věcí na které si chtějí půjčovat, jako je automobil, jsou odhodláni investovat například do vzdělání svých dětí.

Lidé uvádějí velmi rozumné důvody, za jakých si jsou ochotni půjčit. Skoro polovina by chtěla investovat do vzdělání, svého 16 % nebo dětí 32 %. „Vnímám to jako velice pozitivní výsledek, který ukazuje, že lidé uvažují v dlouhodobém horizontu a berou vzdělání jako důležitou investici,“ uvádí Jiří Antoš, člen představenstva a Chief Retail Officer Sberbank CZ.

Z dat průzkumu pro Sberbank dále vyplývá, že většina lidí (68 %) má jasnou představu na co a kolik si chce půjčit. Pokud se podíváme na věkovou strukturu a vzdělání respondentů, pak nejjasnější představu mají lidé ve věkovém rozmezí 18 – 29 let (80 %) a vysokoškoláci (82 %). Naopak starší lidé a lidé s nižším dokončeným vzděláním tak jasnou představu nemají. Nejčastěji mají Češi zájem o půjčku na auto (40 %), ale také na vzdělání dětí (32 %) a láká je také velké elektro (32 %), s odstupem následuje nábytek (17 %) a vlastní vzdělání (16 %).

Průzkum dále přinesl odpovědi na další otázky spojené s financemi. Například pokud potřebujeme peníze, nejprve se obrátíme na příbuzné (64 %). Další volbou je banka, ve které máme běžný účet. Na tu se obrátí v případě potřeby 25 % lidí. Výše přijatelné půjčky i splátky závisí na věku, příjmech a vzdělání respondenta. Průměrná částka, kterou by si beze strachu lidé vypůjčili je 160 tisíc Kč. Nejméně by si půjčili starší lidé a lidé s nižšími příjmy a vzděláním (120-130 tis. Kč), nejvíce pak vysokoškoláci s vyššími příjmy (210-220 tis. Kč).

Průzkum také přinesl informace týkající se negativních pocitů spojených s půjčkami. Například pouze 20 % respondentů uvádí, že se za půjčku stydí. Nejčastěji (41 %) by půjčku lidé zatajili před svými kolegy z práce, dále pak před zaměstnavatelem (34 %) a před přáteli (30 %). Naopak otevření jsou Češi v komunikaci o půjčce s rodinou. Reálnou výši půjčky by valná většina (90%) otevřeně sdělila svému partnerovi. Tři čtvrtiny dotázaných by byly upřímné také ke svým rodičům a dětem.

Jedna z otázek průzkumu také směřovala k tomu, jak se Češi staví k neočekávanému zbohatnutí. Odpovědi ukazují, že poměrně konzervativně a racionálně. Většina by dědictví, výhru nebo dar uspořila nebo investovala. Více jak polovina by si snížila stávající půjčku. Třetina by ho použila na běžný provoz domácnosti nebo by si udělala něčím radost. Očekávané peníze „navíc“ např. odměny nebo bonus z práce by téměř polovina utratila za výdaje v domácnosti. 38 % by si pořídili něco pro sebe pro radost. Pozitivní zprávou je, že cca 30 % lidí (ženy 35 %) by obdarovalo z neočekávaného daru své blízké.


Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688