Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.09.2017 06:49:15

Němci škodí svými přebytky, mohou jimi ale pomáhat

Německé vnější přebytky jsou často cílem kritiky zaznívající nejen z USA, ale i z Evropy. Hlavní ekonom banky Natixis Patrick Artus poukazuje na to, že tyto přebytky a s nimi spojené úspory oslabují růst eurozóny, a to jak v krátkém, tak v dlouhém období. V prvním případě kvůli negativnímu dopadu na celkovou poptávku v eurozóně a ve druhém kvůli tomu, že tyto úspory již nefinancují výrobní kapacity v eurozóně, ale míří za její hranice. Existuje cesta, jak tento stav změnit a učinit z německých přebytků tahouna růstu celé eurozóny?

Artus tvrdí, že je nereálné očekávat zvýšení fiskálních deficitů Německa, i když k určitému snížení daní a zvýšení veřejných investic dojít může. Němci se podle něj budou dál držet strategie snižování veřejného zadlužení, která se odvíjí od očekávaného stárnutí populace. Následující obrázky porovnávají vývoj rozpočtové bilance Německa s vybranými evropskými zeměmi a vývoj jejich veřejného dluhu:

 

Stejně nepravděpodobný je prudký pokles míry úspor německých domácností. I zde hraje roli očekávané stárnutí populace. Míra úspor tak neklesla ani v době, kdy se sazby dostaly na výjimečně nízké úrovně. Nedá se ani čekat, že by došlo k výraznějšímu růstu mezd, který by se následně projevil vyšší poptávkou domácností a poklesem vnějších přebytků. Německé firmy totiž nedopustí, aby klesla jejich ziskovost a mezinárodní konkurenceschopnost.

Dá se uvažovat o tom, že by se zvýšily investice firemního sektoru. Jak totiž ukazuje první z následujících dvou obrázků, výše investic (v poměru k HDP) v Německu zaostává za Francií či Španělskem. Nicméně druhý obrázek ukazuje, že současná výše investic německého firemního sektoru se zdá být s ohledem na tempo růstu celé ekonomiky dostatečná:

 

Podle Artuse bychom se tedy měli smířit s tím, že Německo bude i nadále dosahovat velkých vnějších přebytků. Existuje ovšem způsob, jak je využít ku prospěchu celé eurozóny. Německo by je ale muselo použít k produktivním investicím ve zbytku eurozóny. To je teoreticky možné, Artus ale chladí přílišné nadšení poukázáním na již dost vysoké celkové investice v eurozóně a již existující Junckerův plán, který má investiční projekty podporovat. „Možná jsou tedy masivní německé přebytky, které jsou půjčovány zbytku světa mimo eurozónu, jevem, který jen tak nezmizí,“ uzavírá ekonom. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688