Kominíci jsou kvůli topné sezóně žádaní - jen pozor na ty falešné!

TNBiz, 26.9.2017

S příchodem topné sezóny jsou velmi žádaní kominíci. Kdo si je ale neobjednal včas, bude teď na jejich služby čekat i několik týdnů. A protože kominíků je málo, vydává se za ně čím dál více podvodníků.

Desítky telefonátů a objednávek. To je nyní denní rutina kominíků ze všech koutů republiky. Kontrolu a čištění komínu by měl před topnou sezónou provést kvůli bezpečnosti každý. Pro mnohé by to ale znamenalo, že si zatopí až za několik týdnů.

"Je to nepříjemné, protože kontrolu a čištění spalinové cesty lze provádět jen mimo provoz spotřebiče, tedy především kotlů," přikyvuje mluvčí Společenstva kominíků Petr Dušek.

Komíny na pevná paliva by se měly čistit dvakrát za rok, s tím že by Vás jednou za rok měl navštívit kominík a dát Vám na to potvrzení. A právě to by se nemělo podceňovat.

 
Pokud je zhruba tisícovka požárů komínů ročně, tak devět set z nich je způsobených sazemi v komíně, tedy nevyčištěným komínem, ukazují statistiky hasičů.

Při takových požárech bylo v loňském roce zraněno 30 lidí a jeden člověk zemřel. Škody dosáhly téměř 47 milionů korun.

Nejrizikovější je topení tuhými palivy, která zanechávají velkou vrstvu usazenin. Že je načase nechat komín vyčistit, poznáte i sami - komín bude hůř táhnout a také kotel nebo kamna najednou mohou mít vyšší spotřebu.

Pokud lidé komíny nečistí nebo si nepozvou revizního kominíka, mohou na to doplatit. Ukládá jím to totiž zákon. Lidé jednak dostanou pokutu od hasičů, ale hlavně se také vystavují riziku, že jim pojišťovna neproplatí případnou škodu vzniklou při požáru.

 
Kominíci nevědí, kam dřív skočit a bez předchozího objednání vám komín jen tak nevyčistí. Pokud tedy někdo sám od sebe zazvoní u dveří a jako kominík se představí, možná to bude podvodník.

 Ti se objevili ve velkém před několika lety, kdy se často mluvilo o tom. že kominíků je málo a díky tomu si přijdou na slušné peníze.

I proto si na webu Hasičského záchranného sboru můžete ověřit, jestli váš kominík je ten certifikovaný. Pokud budete mít i tak pochybnosti, vyžádejte si od kominíka živnostenský nebo výuční list.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky