Grant Capital (Grant Capital)
Akcie v ČR  |  24.09.2017 12:13:06

Budoucnost ČEZ v nových trendech

Na jedné straně ČEZ ESCO s vizí decentralizované energetiky, zapojování obnovitelných zdrojů a úsporných řešení pro chytrá města, podniky i domácnosti. Na straně druhé divize jaderné energetiky s úkolem naplňovat státní energetickou koncepci založenou z velké části na výstavbě nových jaderných bloků. Zájmy státu a minoritních akcionářů ČEZ se čím dál tím více rozcházejí.

Již před několika lety se proto objevily názory analytiků, že by se energetická skupina ČEZ mohla rozdělit na dvě části. Jedna z nich by se zaměřila na obnovitelné zdroje a decentralizaci, druhá pak bude udržovat starou energetiku, bez níž se Česká republika ještě několik desetiletí neobejde. Velmi podobně proběhlo i dělení německých energetických firem. Dělení ČEZ by podle analytiků mělo nastat do roku 2020. To bude nejvyšší čas začít s případnou dostavbou jaderných elektráren, pokud mají nové bloky začít fungovat od 2035. Je totiž pravděpodobné, že v situaci, kdy by se polostátnímu ČEZ podařilo najít nebo vyjednat záruky pro dostavbu nových jaderných bloků, bude to minoritními akcionáři vnímáno negativně a začnou výstavě bránit.

Příliš mnoho času pro tak strategické rozhodnutí tedy nezbývá. V návaznosti na páteční zprávu agentury Reuters by se o takové variantě mohlo rozhodovat již brzy a reálně by se jím mohla zabývat už příští nová vláda. Případné rozdělení společnosti by mohlo mít různé scénáře, struktura ČEZ však některé varianty spíše předurčuje. Jak by to tedy mohlo dopadnout? Část zajišťující klasickou výrobu (jádro, uhlí) a čelící evropské regulaci, by si nejlépe ponechal stát. Tím by si uvolnil cestu pro garance a dostavbu nových jaderných bloků. Zbytek by se mohl oddělit na několik menších firem nebo jednu, zahrnující aktivity ESCO, distribuci a OZE, které by ovšem svou významností mohly dále nabízet minoritním akcionářům další zajímavé příležitosti.

Pavel Šťastný
Grant Capital a.s.

Grant Capital a.s. / Nejlepší spojení s akciovými trhy

Grant Capital se od roku 2007 specializuje se na investiční služby při obchodování s akciemi zejména v USA a také v Německu, Francii, ČR a na dalších více jak 80ti trzích. Grant Capital přináší modelová portfolia a službu privátního makléře, který je pro investory nejlepším nástrojem pro realizaci obchodních strategií. 
www.grantcapital.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688