Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.09.2017 17:33:39

Kyrgyzstán vypoví smlouvu s českou Liglass Trading


Kyrgyzstán jednostranně vypoví smlouvu s českou firmou Liglass Trading, která měla v zemi vybudovat kaskádu vodních elektráren na řece Naryn. Na schůzi kyrgyzské vlády to dnes podle kyrgyzských médií oznámil premiér Sapar Isakov. Podle vicepremiéra Dujšenbeka Zilalijeva česká firma zaslala vládě dopis s žádostí o odklad splátky 37 milionů USD, kterou měla v těchto dnech uhradit.

Podle kyrgyzské státní tiskové agentury Kabar propadne Kyrgyzstánu suma 1,147 milionu dolarů, kterou Liglass Trading složila jako smluvní záruku. Na dostavbu kaskády, s jejímž budováním začala ruská firma RusGidro (RusHydro), vypíše podle Isakova kabinet novou soutěž."Je důležité, aby vše bylo vykonáno správně, abychom u soudů neprohráli," citovala premiéra agentura Kabar. "Máme (k výpovědi smlouvy) všechny důvody v souvislosti s tím, že jedna ze stran nesplnila závazky," uvedl Isakov.

Generální ředitel společnosti Liglass Trading Michael Smelík ČTK z Kyrgyzstánu sdělil, že zatím o vládním rozhodnutí nedostal oficiální zprávu.

Prostor pro Energo-Pro?

Podle Rádia Svoboda Zilalijev po vládním rozhodnutí novinářům řekl, že o stavbu deseti malých vodních elektráren, jejichž vybudování bylo rovněž součástí kontraktu, už projevili zájem investoři z Indie a Jižní Koreje, a také "česká společnost Energia-Pro", pravděpodobně Energo-Pro. Zilalijev řekl, že vláda nemá k prodloužení termínu splátky právní možnosti, které by vyplývaly ze zákona nebo z textu smlouvy. Pokud se kontrakt neuskuteční, je prý připraven nést osobní odpovědnost. "Že (Liglass Trading) nezaplatí, je očividné, jinak by to už udělali. Ale před odsouzením k smrti má člověk právo posledního slova," řekl vicepremiér bez dalších komentářů.

"Vyšší moc" ve hře?

Rádio Svoboda ve své zprávě uvádí, že žádost o odklad splátky Liglass Trading zdůvodnila zásahem "vyšší moci". Náhradní termín úhrady údajně v dopisu kyrgyzské vládě uveden není.

Společnost Liglass Trading převzala letos v červenci projekt budování dvou velkých a deseti menších elektráren narynské kaskády po ruské firmě RusGidro, s níž Kyrgyzstán smlouvu loni vypověděl, údajně pro její platební neschopnost. V kontraktu s kyrgyzskou vládou se česká společnost zavázala, že jako nový účastník smlouvy zaplatí částku 37 milionů dolarů, což je hodnota dosavadních prací na narynské kaskádě, které provedla ruská firma.

Vedení RusGidro minulý týden oznámilo, že bude neuhrazenou částku 37 milionů na kyrgyzské vládě požadovat, nejspíš prostřednictvím mezinárodní arbitráže.

Termín, kdy měla společnost Liglass Trading tuto částku kyrgyzské vládě uhradit, se v kyrgyzských médiích liší. Vládní zdroje se ale shodovaly na datu 19. září. Michael Smelík na tiskové konferenci uspořádané před dnešní schůzí kyrgyzského kabinetu konstatoval, že hodlá s vládou jednat. "Dnes se uskuteční schůzka. Kdy budou převedeny peníze, bude známo po jednání," prohlásil Smelík. Zároveň popřel tvrzení některých médií, že jeho společnost požadovanou sumu 37 milionů dolarů nemá.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688