Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.09.2017 17:19:12

Pražská burza za týden v zeleném, nejvíce vyletěl Unipetrol. A teď rebalance

Pražská burza zakončila den solidním růstem a v zisku je i za celý týden. Index PX si dnes připsal 0,74 procenta na 1 051,07 bodu, nejvíce mu nahoru pomáhal ČEZ s finančními tituly. Za předešlých pět obchodních dní ovšem nejvíce vzhůru vyletěl Unipetrol (+5,59 procenta) s Monetou (+4,60 procenta), zatímco ČEZ (+4,33 procenta) je třetí. Nejméně se naopak týden povedl CETV, která za uplynulých pět seancí odepsala 3,54 procenta. Titul bude v rámci kvartální aktualizace zařazen do regionálního akciového indexu CECE EUR. Změny začnou platit v pondělí. Index PX , u kterého také dnes proběhne pravidelná rebalance, za celý týden přidal 2,94 procenta.

Akcie energetiky dnes stouply o 1,7 procenta na 436,10 za akcii. Hospodářské noviny přišly se zprávou, že podnik má problémy s odchodem z bulharského trhu. Nabídky zájemců o bulharská aktiva ČEZ prý nenaplňují představy společnosti a pokud nedojde k jejich zvýšení, mohlo by z prodeje bulharské distribuční sítě a elektrárny ve Varně sejít. Elektřina má za sebou nicméně úspěšný týden, ve čtvrtek se její cena na německé burze (dodávka v příštím roce) vyhoupla na nejvyšší hodnoty od dubna 2014.

Finančním titulům obchodovaným v Praze se dnes také dařilo, i když index evropských bank Stoxx 600 Banks Europe odepisoval skoro 1 procento. VIG v pražské lince vzrostla o 1,41 procenta na 655,00 za akcii. Moneta Money si připsala 1,02 procenta na 79,55 za akcii a Komerční banka 0,72 procenta na 985,00 za akcii. Nejslabší růst registrovala Erste s přírůstkem 0,12 procenta.

Unipetrol dnes zapsal zisk 2,1 procenta na 340,00 . Dařilo se také Tabáku, akcie Philip Morris stouply o 0,31 procenta na 15 894 .

Oproti tomu CETV dnes v Praze odepsala 2,43 procenta na 88,50 za akcii. Akcie mediální skupiny jsou jedním z titulů, o které se rozšíří regionální akciový index CECE EUR, váha České republiky v něm ale klesne.

U aktualizace indexu PX dojde ke změnám několika free float faktorů. Stane se tak mimo jiné u titulu Pegas Nonwovens, jehož největší akcionář se tento týden nechal slyšet, že přistoupí na nabídku na odkoupení akcií od společnosti R2G Rohan. Akcie výrobce netkaných textilií dnes stouply o 0,7 procenta na 1 009,00 . Nabídková cena je 1010 .

 

Kromě změn free float faktorů dochází v rebalanci indexu PX také k dalším změnám, které by měly vyznít mírně negativně pro Erste a KB, naopak příznivé by měly být pro ČEZ. Zatímco před závěrečnou aukcí byly obchodní objemy v Praze lehce podprůměrné na úrovni 0,533 miiardy , nakonec se v Praze dnes zobchodovaly akcie v objemu 1,252 miliardy .

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688