gtnews.cz (Grant Thornton)
Daně a účetnictví  |  31.05.2017 22:00:00

Den daňové svobody

Den daňové svobody! Co si pod tím představit? Je to snad den, kdy v České republice přestanou platit všechny zákonem stanovená pravidla? Koupíte si k večeři chléb bez DPH nebo snad mzdové účetní v podnicích budou složitě vypočítávat mzdy, aby vyloučily tento den z placení daně z příjmů a pojištění? Není tomu tak. Tento pojem představuje pomyslnou hranici, která rozděluje kalendářní rok do dvou období. V tom prvním daňoví poplatníci vydělávají na pokrytí výdajů vlády a ostatních státních institucí, tzn. veškerý jejich příjem připadá státu. Teprve až od tohoto dne, kdy začíná období druhé, vyděláváme „sami na sebe“ a o penězích rozhodujeme dle vlastního uvážení. Laicky řečeno představuje jednoduchou a srozumitelnou reprezentaci daňové zátěže v ekonomice.

Kde je tedy problém? V průběhu května nás média zahltila dvěma odlišnými informacemi. Připadá tedy den daňové svobody na 29. května nebo na 17. června? Metodika výpočtu totiž dodnes není zcela jednotná.

ČR se touto problematikou zabývá Liberální institut, který vychází z odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (dále jen „OECD“). Tuto pomyslnou hranici vypočítává jako podíl veřejných výdajů na hrubém domácím produktu a tím umožňuje srovnání s ostatními zeměmi na světě. V rámci tohoto výpočtu bylo datum za rok 2017 stanoveno na 29. května, což pro nás znamená „pouze“ 149 dní, kdy celý náš výdělek poputuje na úhradu státních výdajů. Zásluhu na tom má zejména hospodářský růst. Vládní výdaje sice rostou, avšak ne rychleji než produkce. V roce 2016 připadl den daňové svobody na 2. června.

Letošní den je tak v ČR o den později než je průměr OECD. Celosvětově nejlepšího výsledku dosáhlo Irsko, kde si tento den připomněli již 20. dubna, které následovala Jižní Korea s 26. dubnem. Naopak nejhůře na tom jsou obyvatelé Finska, kteří se tohoto zlomu dočkají až 28. července.

Odlišnou metodiku výpočtu využívá společnost Deloitte, podle které připadne den daňové svobody v ČR až na 17. června (v loňském roce byl 20. června). Dle této metodiky oslaví den daňové svobody jako první stát Bulharsko a to dne 2.5., těsně za ním je s datem 6.5. Rumunsko. Nejhůře si vede Lucembursko s datem 29.9.

Níže uvádíme porovnání vybraných států a stanovení jejich dne daňové svobody podle obou výše zmíněných metodik.

 

Dle propočtu Liberálního institutu

Dle propočtu Deloitte

Země

Počet dnů

Den daňové svobody

Počet dnů

Den daňové svobody

Irsko

109

20.4.

159

9.6.

Švýcarsko

126

7.5.

127

8.5.

Česká republika

148

29.5.

169

17.6.

Francie

205

25.7.

209

29.7.

Finsko

208

28.7.

197

16.7.

 

Jak jsme si mohli výše všimnout, metody výpočtu se značně liší nejen v České republice, ale také v jiných evropských zemích, kdy například dle Liberálního institutu je vítězem dne daňové svobody (20. dubna) Irsko a naopak podle společnosti Delloitte, patří až do druhé poloviny žebříčku s 9. červnem.

Ať už se budete pro stanovení dne daňové svobody řídit metodikou Liberálního institutu nebo metodikou společnosti Deloitte, dostanete se vždy ke stejnému závěru a to, že den daňové svobody se pro Českou republiku pomalu posouvá směrem k začátku roku, což představuje pro daňové poplatníky pozitivní směr.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.06.202313. června 2023: Dnešek je Dnem daňové svobody! Tisková zpráva (Tisková zpráva)
17.06.2022Dnešek je Dnem daňové svobody! Tisková zpráva (Tisková zpráva)



?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688