Dlažba v kuchyni vám zaručí snadnou údržbu a doladí celkový styl

Pro mnoho lidí bývá kuchyň jednou z nejdůležitějších místností v domácnosti, kde tráví velkou část svého času. Právě proto si zaslouží mimořádnou pozornost při zařizování nebo rekonstrukci. Důležitý je výběr podlahové krytiny, neboť hlavně v kuchyni je  podlaha velmi namáhána. Vhodným materiálem, který vydrží velkou zátěž, snadno se udržuje a nevadí mu ani zvýšená vlhkost, je keramická dlažba.

V kuchyni se často na podlahu dostanou různé (leckdy i horké) tekutiny nebo zde dochází k pádu ostrých či těžkých předmětů. Z těchto důvodů je dobré vybrat kvalitní výrobek. „Abychom měli bezpečnou a krásnou kuchyň, musí dlažba splňovat určité parametry. Důležitá je zátěž a otěruvzdornost. Dlažba by měla být také snadno čistitelná, proto do kuchyně volíme raději dlažbu s hladším povrchem. Dalšími podstatnými vlastnostmi, je nízká nasákavost a protiskluznost. Do běžné domácnosti stačí vybírat dlažbu v kategoriích R9–R10,“ vysvětluje Eduard Justa, konzultant značky Jika pro obklady a dlažby.

V kuchyni musíme také počítat s tím, že se spadlé nečistoty nebo tekutiny dostanou i do spár mezi dlažbu. „Při spárování bychom měli vybírat spárovací hmotu odolnou proti kyselinám. Kuchyň je vlastně taková malá chemická laboratoř, a pokud se na zem dostanou různé ovocné šťávy či jiné agresivní látky, mohou vzniknout ve spárách skvrny, které nejdou vyčistit,“ upozorňuje Justa.

Teplo od podlahy
Keramická dlažba bývá sama o sobě chladnější na dotek, proto je vhodné instalovat pod ni podlahové topení. Díky své tepelné vodivosti dlažbu příjemně prohřívá a takové topení je i ekonomicky výhodné. „Podlahové vytápění u keramické dlažby je velmi příjemné, navíc pokud se kuchyně nachází například nad studenou garáží nebo v prostorách, kde se přes zimu příliš netopí. Topení můžeme použít vodní i elektrické,“ uvádí dále Eduard Justa, konzultant značky Jika pro obklady a dlažby.

Velkoformátová dlažba


Nejen v kuchyni je velmi moderní použití velkoformátové dlažby. „U velkoformátových obkladů a dlažeb jde o křehký, avšak pružný materiál.  Při jejich použití je zapotřebí používat příslušné nářadí, rámy s přísavkami, ale pochopitelně nejdůležitější je podklad, který musí být naprosto rovný. Výhodou velkoformátových obkladů a dlažeb je minimum spár, což je důležité i z hygienického hlediska,“ dodává Justa.

Údržba dlažby v kuchyni
Pro zachování pěkného vzhledu a co nejdelší životnosti je ideální dlažbu každý den zametat či vysávat a obklady zbavovat prachu a jiných pevných látek. Na údržbu keramické dlažby nepoužívejte mopy se silikony a vosky. Povrch stačí umýt neutrálním mýdlem nebo teplou jarovou vodou. Leštidla a čisticí prostředky s obsahem vosku by totiž mohly vytvořit na povrchu vodotěsnou vrstvu a tak změnit vzhled dlažby. Na objekty, které mohou dlažbu poškrábat, jako jsou kovové židle nebo stoly, je vhodné umístit zespodu filcové ochranné nálepky.

Barvy a vzory








V dnešní době je nabídka barev a vzorů dlažeb do kuchyně opravdu široká. Sladit dlažbu s vaší kuchyňskou linkou není proto žádný problém. „Kromě standardních přírodních tónů máme v nabídce také několik kolekcí, jež překvapí svou barevností. Obzvláště na podlaze může působit netradiční barva velmi osvěžujícím dojmem. Také je možné si vybrat dlažbu s plastickým vzorem připomínající přírodní kámen či beton,“ uvádí Radka Konečná, produktová manažerka pro obklady a dlažby značky Jika, a pokračuje: „Protože i mezi skříňkami a pracovní deskou je prostor velmi náchylný k zašpinění, je ideální použít obklady i na stěnu kuchyňské linky. Komfortní údržba a dlouhá životnost je jejich nespornou výhodou.“

Kolekce dlažeb značky Jika lze libovolně kombinovat. Můžete si tak vytvořit zcela originální a osobitou kuchyni, kde budete rádi trávit příjemné chvíle se svými blízkými. Správným výběrem dlažby a obkladů můžete prostor kuchyně opticky zvětšit a prosvětlit.

JIKA

Přední česká značka JIKA patří mezi jedny z nejrespektovanějších výrobců koupelnové keramiky, koupelen, obkladů a dlažeb. Firma vznikla roku 1878, kdy byl ve Znojmě založen první evropský závod na sanitární keramiku a nádobí. Pro své zákazníky je JIKA symbolem tradice a kvality. JIKA nabízí kompletní řešení pro vaši koupelnu, ať už disponujete velkým prostorem nebo potřebujete šetřit každý centimetr.

Více informací na: http://www.jika.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky