Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.09.2017 19:00:52

Dobrá zpráva: vědce překvapila velká zásoba podzemní vody v Jeseníkách

 

  Sucho posledních let donutilo českou vládu jednat a vědci se pustili do mapování zdrojů podzemních vod asi na třetině území republiky za půl miliardy korun. Tato třetina však ukrývá přibližně 80 % zásob podzemní vody na našem území, je tedy strategická. Výzkum je nyní dokončen a přinesl zajímavé závěry. Kromě míst ohrožených nedostatkem podzemní vody jsou některé lokality i natolik velkými zásobárnami, že to i samotné vědce překvapilo a samozřejmě s ohledem na situaci s vodou potěšilo. Zbytek území, čili dvě třetiny republiky, nemají ale zásoby vody prakticky žádné, takže přehnaný optimismus na místě není. Přinášíme přehled míst ohrožených suchem i přehled lokalit, kde vědce potěšila netušená zásoba vody

 Nejprve se podívejme na oblasti, kde jsou tradiční velké zásobárny vody odběrem ohroženy. Jde o část Mělnicka, oblast kolem Lysé nad Labem či střední a jižní Moravu. Jedná se o oblasti, kde je vydatnost zdrojů vody vzhledem k současnému využívání na hraně. Pokud by se zde čerpalo ještě víc, tak může dojít k degradaci zdroje. Z 56 zkoumaných regionů vědci označili celkem 14 jako rizikové. Patří k nim dále i Svitavsko v Pardubickém kraji či území západně od Veselí nad Lužnicí. Nelichotivé zjištění čekalo na vědce v okolí Kuřimi na Brněnsku. Místní zdroje jsou pouze asi pětinové oproti předpokladu. 

  Naštěstí se objevila během výzkumu i pozitivní zjištění. Největším je odhalení obřího rezervoáru vody v Jeseníkách. Podzemní voda se tam podle zjištění vědců koncentruje a protéká pruhy vápenců. Je velmi kvalitní a je jí netušené množství. Oblasti bohaté na vodu, o nichž se ví dlouhá léta, leží i v Čechách. Aktuální průzkum to potvrdil. Velké zdroje jsou v oblasti České křídové tabule, přibližně od Ústí nad Labem po Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku. Dobře zásobené jsou i východní Čechy mezi Litomyšlí, Chocní a Poličkou. V budoucnu by se tak dala voda do nejsušších oblastí země přečerpat, zejména patrně na jižní Moravu. S vodou je ale podle závěrů odborníků nutné šetřit v každém případě.




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty