Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  11.09.2017 22:50:27

11. září: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy od začátku pondělní obchodní seance zpevňovaly a uzavřely poblíž denních maxim. Trh vyhodnotil dopady hurikánu Irma jako výrazně menší, než se předpokládalo.

Index Dow se v pondělí zvýšil o 1,19 % na 22 057,37 bodu, S&P 500 díky nejvýraznějšímu dennímu růstu od 24. dubna zpevnil o 1,08 % na zavírací maximum 2 488,11 bodu a Nasdaq Composite vzrostl o 1,13 % na 6 432,26 bodu. Posílily akcie ve všech hlavních sektorech v čele s financemi, technologiemi a energetikou. Index volatility VIX klesl o 11,47 % na 10,73 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o více než osm bazických bodů na 2,134 %. Cena bitcoinu se podle serveru coindesk.com snížila v pondělí o necelé procento, ethereum naopak přes 4 % získalo. Cena zlata klesla o zhruba 1,4 %.

"Hurikán Irma by se stále mohl dostat mezi pětici nejnákladnějších podobných katastrof v USA, ale i tak by ztráty byly v souladu se spodní hranicí toho, kolik trh odhadoval před víkendem," uvedla Sarah DeWitt, analytička z JPMorgan. V nápravě předchozích ztrát díky vývoji počasí pokračovaly akcie pojišťoven jako Travelers (+2,34 %) nebo AIG (+1,66 %). Pokles obav z hurikánu pomohl také akciím aerolinek (Delta Air Lines +2,89 %, American Airlines Group +5,18 %) nebo lodního dopravce Carnival (+3,17 %).

JAK RYCHLE SE AKCIE UMÍ OKLEPAT Z VÁLEČNÉHO ŠOKU?

Dolar se v pondělí zotavil a začal zpevňovat. Podpořilo ho jednak to, že dopady hurikánu Irma by podle dosavadních poznatků nemusely být tak katastrofální, jak se předpokládalo, a také to, že Severní Korea o víkendu nenaplnila očekávání a nepřistoupila k žádnému dalšímu jadernému nebo raketovému testu. "Je to pro nás úleva, koncem týdne byly ceny pod rozumnou úrovní a na obzoru řada rizik," komentoval vývoj Brad Bechtel ze společnosti Jefferies.

Ceny ropy zahájily týden mírným poklesem, později se ale stabilizovaly. Počáteční pokles způsobily obavy, že dopady hurikánu Irma sníží poptávku, později se ale projevil vliv spekulací, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvažuje prodloužení dohody o omezení těžby.

Hurikán Irma v neděli zpustošil značnou část Floridy, v pondělí ale zeslábl na tropickou bouři a meteorologové předpovídají, že v úterý dále zeslábne. Analytici z Goldman Sachs očekávají, že Irma negativně ovlivní poptávku po ropě, ale nikoli její produkci a zpracování. K růstu cen WTI napomohlo i obnovování provozu rafinérií, které v Texasu před dvěma týdny zasáhl hurikán Harvey.

Trh ale nejvíce podpořily informace z ropného kartelu OPEC, jehož členové zvažují, že dohodu o omezení těžby prodlouží na období po březnu příštího roku, kdy končí platnost nynějšího ujednání. Podle agentury Reuters to vyplývá z jednání představiteli Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Venezuely a Kazachstánu. OPEC doufá, že snížení nabídky povede ke zvýšení ceny ropy.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ ZDE

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688