Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Práce  |  11.09.2017 11:48:38

Výpověď dohodou neexistuje! I přesto ji podepisují zaměstnanci ve velkém

Mnoho zaměstnancůČeské republice uvěří svému zaměstnavateli a podepíší dohodu o ukončení pracovního poměru, i když s ukončením v žádném případě nesouhlasí. Připraví se tím o odstupné i další výhody. Zaměstnavatelé přitom nejčastěji používají trik tzv. výpovědi dohodou. Nic takového však právní řád nezná. Problém je v tom, že zaměstnanci neví, jaké jsou jejich práva. Informace vycházejí ze zkušeností společnosti Vaše nároky.cz. 

Výpověď dohodou neexistuje

Podpisem výpovědi dohodou se zaměstnanec může připravit o odstupné. Zaměstnavatelé někdy své zaměstnance, kterých se chtějí rychle zbavit, nutí podepsat výpověď dohodou, nic takového přitom z právního hlediska neexistuje.

Výpověď dohodou je zpravidla nadpis, který má maskovat klasickou dohodu o ukončení pracovního poměru. Zaměstnanci má přitom navodit pocit, že se jedná o výpověď a musí jí tedy přijmout. Pokud ji ale podepíše, připraví se o některé výhody, které jsou s výpovědí ze strany zaměstnavatele spjaty, například vyplacení odstupného či v některých případech i o následnou podporu v nezaměstnanosti.

Ve skutečnosti existují jen dva základní způsoby ukončení pracovního poměru. Buď dobrovolným rozhodnutím obou stran a tedy dohodou, nebo rozhodnutím jedné strany, tedy výpovědí.

Bohužel nelze ani namítat, že dohoda s nadpisem výpověď dohodou je neplatná. Vždy je totiž důležitý obsah právního jednání, tedy listiny, která se podepisuje. Pokud má právní jednání charakter dohody o ukončení pracovního poměru, je automaticky bráno za dohodu mezi dvěma stranami, i když je označeno jako výpověď dohodou

Kdo nesouhlasí, ať nepodepisuje!

Pokud zaměstnanec s výpovědí nesouhlasí, neměl by v žádném případě dohodu ani tzv. výpověď dohodou podepisovat. Dohoda má totiž charakter smlouvy, a pokud není podepsána dvěma stranami, je neplatná.

Zaměstnanec na dohodu nemusí ani nijak reagovat, takže časté urgence od zaměstnavatelů, že v případě žádné reakce se dohoda stává automaticky platnou, jsou nesmyslné. Pokud zároveň zaměstnanec nijak vážně neporušil pracovní kázeň, bude zaměstnavatel nucen použít výpověď se všemi jejími instituty, tedy například sjednaným odstupným.

Jak lze dále ukončit pracovní poměr?

Dalšími možnostmi, jak lze ukončit pracovní poměr, jsou okamžité zrušení, které je však možná aplikovat pouze v extrémních případech, zrušení ve zkušební době a uplynutím sjednané doby poměru. Výpověď dohodou je tedy pouze nástroj zaměstnavatelů, jak zaměstnancům odepřít nároky, na které mají právo.

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na:www.vasenaroky.cz

14.09. 15:24  Výpověď (Michal Krajník)
12.09. 16:58  Mylná představa o fungování světa (Petr Bureš)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688