Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  08.09.2017 09:19:36

Podíl nezaměstnaných v Česku opět klesne (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po včerejší ECB je kalendář světových ekonomických událostí skoro prázdný. Trhy budou zpracovávat včerejší slova Maria Draghiho a prudké posílení eura. V České republice bude zveřejněn srpnový podíl nezaměstnaných, který podle nás klesne a dále prokáže velmi dobrou situaci na trhu práce – alespoň pro zaměstnance.

Francouzská data potvrdí dobrý stav evropského průmyslu

Po ranních údajích z Německa o zahraničním obchodě (viz níže) zůstává dnešní kalendář poloprázdný. Francouzský průmysl zřejmě v červenci vykáže slušný meziměsíční růst, což by bylo v souladu s dobrou kondicí tohoto sektoru prakticky v celé eurozóně.

Euro po včerejší tiskové konferenci ECB výrazně posiluje

Navzdory našemu očekávání neoznámil včera Mario Draghi prodloužení kvantitativního uvolňování (QE) Evropské centrální banky. Měnová politika nedoznala vůbec žádné změny. Draghi nicméně naznačil, že QE čeká úprava na podzim, pravděpodobně na říjnovém zasedání. Ponecháváme tak v platnosti náš výhled, že QE bude prodlouženo o šest měsíců do června 2018, a to v nižším objemu 40 mld. EUR měsíčně. Draghi se na tiskové konferenci zároveň výslovně nepostavil proti sílícímu euru. Řekl pouze, že ECB monitoruje volatilitu měnového kurzu.

Euro na včerejší tiskovou konferenci ECB reagovalo posílením o necelé procento vůči dolaru a dnes si připisuje další zisky. Kurz se během asijského obchodování dokonce přiblížil hranici 1,210 USD/EUR.

Už dnes ráno byla zveřejněna data o červencovém německém zahraničním obchodě. Stejně jako na českých datech byly v německých statistikách poznat letní výpadky průmyslové produkce. Vývozy tak rostly jen nepatrně, zatímco dovozy díky pokračující solidní spotřebě vykázaly rychlejší tempo.

Podíl nezaměstnaných opět poklesne

Dnes bude v Česku zveřejněn srpnový podíl nezaměstnaných. Očekáváme jeho pokles o jednu desetinu procentního bodu na 4,0 % díky částečnému odeznění nepříznivé červencové sezónnosti spojené s příchodem absolventů na trh práce a především díky pokračujícímu ekonomickému růstu. Podíl nezaměstnaných dosáhl 4,0 % už v červnu, což znamenalo nejnižší údaj od konce roku 2008.

Euro si připsalo mírné zisky i vůči koruně

Euro včera neposilovalo jen proti dolaru, ale i proti koruně. Vůči české měně si připsalo zhruba desetinu procenta a kurz se dostal až k úrovni 26,15 CZK/EUR. Některé investory mohla ovlivnit ještě úterní slova guvernéra Rusnoka, že ČNB nemůže ignorovat kroky ECB – zrovna když včera Mario Draghi naznačil prodloužení kvantitativního uvolňování na říjnovém zasedání ECB.

Náš výhled s prodloužením QE počítá a přesto se domníváme, že ČNB sazby letos ještě jednou zvýší a v příštím roce k tomu kroku přistoupí ještě třikrát. Kurz koruny proti euru by se měl do konce roku dostat pod hranici 26,00 CZK/EUR.

Oslabení dolaru proti euru se promítlo v jeho ztrátách i vůči koruně. Americká měna je nyní nejslabší od října 2014, když se kurz dostal na 21,65 CZK/USD.

Podobně jako koruna se včera obchodoval polský zlotý, který oslabil o desetinu procenta. Maďarský forint si naopak dvě desetiny procenta připsal, když mu ráno zřejmě pomohly zprávy o očekávané vyšší inflaci ze strany tamní centrální banky.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.05.2022Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688