Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.09.2017 09:44:19

Saúdská Arábie překopává své reformy. Jak to bude se Saudi Aramco?

Saúdská Arábie přepracuje svůj hlavní reformní plán, který byl s velkou mediální podporou zahájen asi před rokem. Z přepracovaného plánu země odstraní některé oblasti, kterých se změny měly týkat, a prodlouží časový plán pro dosažení cílů. Tento krok naznačuje, že Rijád si uvědomil, že některé cíle Národního plánu transformace (NTP) jsou příliš ambiciózní, napsal ekonomický list Financial Times. Podrobnosti změn budou známy nejdříve na konci října, kdy mají úředníci oficiálně představit závěrečný návrh. Jak to bude s emisí akcií Saudi Aramco?

FT s odvoláním na neveřejné dokumenty napsal, že vláda pracuje na změně plánu již od července. NTP je hlavní součástí snahy korunního prince Muhammada bin Salmána Saúda zreorganizovat ekonomiku, která je závislá na příjmech z prodeje ropy. Nový plán se nazývá NTP 2.0 a změní některé současné body, zatímco nové přidá. Uskutečnění některých cílů pak bude prodlouženo až do roku 2030, současný plán počítal se zavedením plánů do roku 2020.

Reformy, které byly součástí NTP, se přesunou do jiných programů. Hlavní body původního plánu zahrnují privatizaci státního majetku, vytvoření 1,2 milionu pracovních míst v soukromém sektoru a snížení míry nezaměstnanosti do roku 2020 na devět procent z nynějších 11,6 procenta.

Částečná privatizace státní ropné společnosti Saudi Aramco není součástí NTP, je však důležitá pro celkové plány prince Muhammada. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by přepracování NTP ovlivnilo primární nabídku pěti procent akcií firmy Aramco plánovanou na příští rok. Širší privatizační program a další plány, jako je poskytnutí dostupnějšího bydlení a reforma finančního sektoru, nebudou součástí NTP a budou se jimi zabývat různá ministerstva.

"Zjistilo se, že mnoho z těch cílů bylo příliš násilných a možná mají až příliš velký dopad na ekonomiku," řekl FT vládní poradce. Konzultant spolupracující se saúdskou vládou uvedl, že přepracování původních návrhů je nevyhnutelné, protože těžkopádná státní byrokracie není schopna splnit cíle, které jsou na delší dobu než na tři roky.

Poradci se obávají, že revize by mohla vyvolat zmatek mezi investory, kteří jsou už nervózní ze zpomalení hospodářského růstu. Bankéři se také obávají, že reformy se příliš zaměřují na opatření k růstu příjmů, jako je zvýšení daní a snížení podpor, a méně už na podporu růstu.

Přepracovaný plán se zaměří na byrokratické reformy, jako je zlepšení produktivity státních zaměstnanců a zvýšení transparentnosti. Mezi cíle plánu patří také zvýšení zaměstnanosti žen a podpora malých a středních podniků.

Původní NTP byl spuštěn v červnu 2016. Dohlíží na něj rada pro hospodářské a rozvojové záležitostí prince Muhammada.

Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje, že tempo růstu ekonomiky Saúdské Arábie letos zpomalí až na 0,1 procenta z 1,7 procenta loni.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688