Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.09.2017 13:25:12

Krugman: Komu vlastně prospívá snižování daně ze zisku?


Návrhy daňové reformy americké vlády je těžké brát vážně. Donald Trump je v oblasti daní ignorantem, stejně jako u všeho dalšího. Neustále prohlašuje, že Spojené státy patří mezi země s nejvyšším zdaněním, i když pravdou je téměř úplný opak. I tak nás ale jeho návrhy přivádějí k jedné důležité otázce: Kdo vlastně v konečném důsledku platí daně ze zisků? Jsou to akcionáři společností, kterým daně ukrajují ze zisků? Nebo jsou to zejména zaměstnanci, kterým daně ukrajují z mezd, jak tvrdí americká vláda? Na to hledá odpověď Paul Krugman ve svém sloupku pro New York Times:

Tomuto tématu se v několika analýzách zajímavým způsobem věnuje Rozpočtová kancelář kongresu CBO. Ta je skeptická vůči závěrům studií, které porovnávají různé země, a dochází k výsledku, že tlak vyšších daní ze zisků nakonec pocítí zaměstnanci na svých mzdách. U takového porovnání je dost těžké odizolovat vliv jiných faktorů. S postojem CBO se v tomto případě tedy v podstatě shodují. 

Namísto podobných studií je tedy možná lepší zamyslet se nad několika důležitými tématy. Daň ze zisku obvykle vnímáme jako zdanění návratnosti kapitálu. Když bývala mobilita kapitálu nízká a jeho přesun mezi jednotlivými zeměmi složitý, domácí firmy neměly mnoho možností, jak se vyhnout zdanění. Dnes je ale podle některých názorů mobilita kapitálu vysoká a firmy se tak mohou přesouvat do zemí s nižším zdaněním. V ekonomice s vysokým zdaněním kapitálu pak nastává jeho nedostatek a to následně tlačí mzdy dolů. 

Tato teorie má ale několik slabých míst. Tím hlavním je to, že mobilita kapitálu má do dokonalosti stále daleko, což se mimo jiné projevuje na vysoké korelaci mezi domácími úsporami a domácími investicemi. Tíhu zdanění tak ani dnes nemusí nést zaměstnanci a jejich mzdy. CBO ale poukazuje na to, že ji možná nenese ani kapitál tak, jak se běžně domníváme. Podle CBO totiž většina zdanění zatěžuje monopolní renty. Nezáleží na tom, zda tyto renty pramení třeba z investic do technologií či ze zneužívání tržní síly. Pokud je zdrojem zisků monopolní pozice, zdanění doléhá na akcionáře tím, že snižuje nadměrné zisky korporací.

Představme si svět, ve kterém existují všechny společnosti jako Google či Apple. Investují své zdroje do výroby nových produktů a ty pak prodávají na trhu, kde mají velmi silnou pozici. Prodejní ceny proto leží vysoko nad výrobními náklady. Pokud těmto firmám snížíte daně, nebude je to motivovat ke zvýšení počtu zaměstnanců a v ekonomice nedojde k růstu poptávky po práci. Tyto společnosti budou pouze generovat ještě větší zisky

Nebo si představme farmaceutické společnosti, které vyrobí nový lék a pak jej prodávají po celém světě. Některé země a vlády použijí svou sílu a vyjednají nižší ceny. Některé tak neučiní. Ty první přitom nijak netrpí tím, že by měly horší přístup k lékům. A podobné je to se zdaněním monopolních zisků. Jestliže se zdanění zvýší, nedojde ke zhoršení přístupu k technologiím, jen se vybere více na daních.

Je pravděpodobné, že růst tržní síly velkých společností je reálným jevem. Nemusí být dán jejich neférovým jednáním a ne vždy také musí generovat nadměrné zisky. Pokud ale platí uvedené, snížení daní v tomto případě nepovede k lepšímu postavení zaměstnanců a k růstu jejich mezd. Když někdo tvrdí, že změny v moderní ekonomice snižují efektivitu zdanění firemního sektoru, je namístě skepse. Možná dokonce platí pravý opak a zdanění zisků je lepší myšlenkou, než bývalo dříve. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688