Příprava zahrady na zimní odpočinek

Zahrada vyžaduje péči během celého roku, přesto právě podzim je obdobím, kdy práce vrcholí. Všechno živé se připravuje na zimní odpočinek a vegetační pauzu. Co je před zimou podstatné udělat, aby ji zahrada ve zdraví přečkala?  Inspirujte se tipy odborníků z Hornbachu a ušetřete si na jaře zbytečné starosti nebo zklamání.

Než přijde zima, je důležité na zahradě vykonat základní přípravu. Na seznamu úkolů mimo jiné patří sklízení ovoce, prořezání živého plotu a dřevin, vyčištění zahrady od opadaného listí, ochrana zimomřivých rostlin, údržba nářadí a přístrojů. 

Plná spižírna

Právě podzim je obdobím sklizně úrody. „Plody bobulovin ideálně trhejte co nejdříve ráno a se stopkami, protože takto vydrží déle. Zeleninu sklízejte pozdě odpoledne, jelikož mnoho druhů až po několika hodinách na sluníčku odbourá přes noc nahromaděné dusičnany,“ vysvětluje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v síti projektových marketů Hornbach. Sloučenina dusíku a kyslíku obsažená v půdě je důležitá pro růst rostlin, pro člověka je ale při nadměrné konzumaci spíše zdraví škodlivá.

Otlačeniny a malé zářezy, stejně jako deštivé nebo mrazivé počasí, vedou u úrody k jejímu rychlému zkažení. Ovoce vydrží nejdéle v chladné, tmavé místnosti s vysokou vlhkostí vzduchu. Kdo nemá pro uskladnění příliš mnoho možností, může kořenovou zeleninu skladovat po delší dobu pod zemí. Jednoduše se vykope jáma a vyloží se pletivem jako ochrana proti hrabošům. 

Dřeviny v top formě

Kdo svůj živý plot na podzim pořádně přistřihne, bude se moci na jaře radovat z vitálního a hustého listoví. Důležité je nejprve odstranit poškozené a odlomené větve, větvičky, které se kříží nebo o sebe třou, a teprve poté se provede tvarovací řez. Příliš vytáhlé větve zkracujte bezprostředně nad mladými výhonky. Po zastřižení by měl být živý plot ve své spodní části širší než ve své horní části. 

 

Ke správné přípravě na zimu patří také prořezání a péče o ovocné stromy a ostatní dřeviny. V případě pochyb je dobré prořezávat méně a v průběhu roku strom upravujte podle potřeby. „Správné nářadí na prořezání výrazně ulehčí práci, například akumulátorová pilka na větve s teleskopickou hliníkovou násadou umožní řezání v korunách stromů i ze země,“ radí Daniel Brychta a dodává: „Po prořezání ošetřete vzniklé rány, aby se mohly dobře zahojit. Tomu pomůže štěpařský vosk odolný proti vlivům počasí.“ 

Podzimní listí – výživa pro rostliny a úkryt pro zvířata

Stromy a keře na podzim shazují své listy. Ty padají na louku, do zahrad, na záhony. Vytváří vrstvu potencionálních živin, která je příliš cenná na jednoduché odstranění. Podzimní listí je ideální uložit do sběrné nádoby, kde se podle teploty přibližně za jeden rok přemění na kompost. Ten se hodí pro zlepšení půdy rostlinám, které potřebují podloží bohaté na úrodný humus. Rozkládání přírodního materiálu urychluje posekaná tráva a nadrcené větve. 

Listí můžete pomocí hrábí nasbírat a nahromadit pod stromy či keře ke kmenům. Zde slouží jak rostlinám, tak prospěšným živočichům a ježkům, jako ochrana proti větru a chladu. Pokud si chcete na velké zahradě práci s listím usnadnit, můžete použít Aku fukar na listí for_q FQ-ALB s regulovatelnou rychlostí foukání včetně TURBO módu.

Údržba nářadí a přístrojů

Po dokončení stříhání a řezání je mimořádně důležité očistit zahradní nářadí od rostlinných sekretů a smůly. Čepele a klouby ošetřete trochou oleje, díky čemuž tak nůžky zůstanou déle funkční.

Než přijdou první mrazy, postarejte se také o zavlažovací systém, hadice, postřikovače a zahradní čerpadla. Ukliďte je do mrazuvzdorných prostor, tak se vyhnou přímému vlivu mrazu. „Pokud v automatickém zavlažovacím systému zůstane voda, led většinou dané zařízení poškodí. Proto je důležité dostat všechnu vodu ze systému. Vypněte hlavní přívod vody a pomocí výpustných ventilů vypusťte veškerou vodu. Pomocí kompresoru a stlačeného vzduchu můžete zkontrolovat, zda je systém opravdu zcela vyprázdněn,“ upozorňuje odborník z Hornbachu. Vypněte ovládací jednotku.

Nádoby na skladování dešťové vodybarely a sudy - překryjte, zaklopte nebo obraťte dnem vzhůru, aby během zimy do nich nenatekla voda z tajícího sněhu. Ta by při opětovném zamrznutí mohla sud roztrhat. Na zimu je ideální vyčistit okapové žlaby. Napadané listí by mohlo zabránit odtékání vody z tajícího sněhu a při opětovném zmrznutí by vzniklá váha mohla způsobit deformaci okapu nebo až jeho pád.


 

Atraktivní zimní ochrana rostlin

V chladných měsících je nutné na zahradě provést některá opatření pro ochranu rostlin. Druh rostliny rozhoduje o tom, jakou ochranu byste měli zvolit. Exotické a středomořské rostliny umístěte na chráněné a ne příliš chladné místo, aby jim mráz a vlhkost nemohli uškodit. Chladné, dobře větrané obytné prostory, sklepy nebo zimní zahrady se nabízí jako bezpečné místo pro citrusové rostliny, oleandr, palmy a další podobnou zeleň.

U záhonových a kbelíkových rostlin odolných proti mrazu zpravidla postačí, pokud je ochráníte pomocí juty, vliesové tkaniny, kokosových rohoží nebo fólií. V zimě dávejte pozor, aby rostliny měly dostatečný přísun vody. V důsledku zmrzlé půdy by totiž baly mohly rychleji vyschnout. Zimní ochrana rostlin nemusí být fádní a smutná, ale můžete použít různé barvy a jutovými stužkami vytvořit okolo rostliny barevnou smyčku nebo mašli.  

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada