Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  29.08.2017 17:19:07

Po severokorejském testu se nervozita přenesla i do Prahy, index PX -1,4 %

Pražská burza se dnes svezla na vlně pesimismu, který po severokorejské raketové zkoušce zavládl na burzách v západní Evropě. Rostoucí politické napětí po severokorejském testu rakety poslalo evropské akciové trhy nejníže za šest měsíců. Rostl naopak zájem o „bezpečná útočiště“, která investoři většinou nacházejí ve zlatě, jenu nebo ve švýcarském franku.

Index PX pražské burzy uzavřel seanci se ztrátou 1,41 procenta na hodnotě 1 021,30 bodu. S výjimkou akcií likérky Stock skončily v červeném všechny pražské blue-chips. Více než dvouprocentní propad utrpěly energetika ČEZ a také akcie VIG a Erste. Zároveň jde o tituly, které dnes pražský index stahovaly dolů nejvíce.

Komerční banka ztratila 0,87 procenta na 981,40 a Moneta 0,72 procenta na 76,35 . Dolů dnes mířily také západoevropské bankovní tituly, index Stoxx 600 Banks odepisoval 1,41 procenta

Kurzotvorných zpráv bylo dnes v Praze spíše poskrovnu a důležitá makrodata chyběla zcela. Nápojářská skupina Kofola před trhem uvedla, že zájem při odkupu až 5 procent jejích akcií dceřinou firmou RADENSKA předčil nabídku a poptávka bude uspokojen poměrně. Kofola ČeskoSlovensko dnes ztratila 1,2 procenta na 411,00  za akcii.

Viceguvernér ČNB Hampl v rozhovoru pro agenturu Reuters zveřejněném po trhu uvedl, že na dalším měnovém jednání bankovní rady může být debatováno další zvýšení sazeb.

Objem obchodů s akciemi byl před závěrečnou aukcí podprůměrný na úrovni 0,497 miliardy . Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,642 miliardy .

Obdobné ztráty jako Praha registrovaly v podvečer také sousední burzy. Polský index WIG 20 odepisoval 1,58 procenta, obdobně jako německý index DAX. Rakouský ATX byl ve ztrátě 1,6 procenta. O něco lépe si při pohledu do regionu vedl maďarský BUX , rozdíl byl ale oproti Praze spíše jen kosmetický.

Severokorejská raketa přeletěla Japonsko potřetí v historii: poprvé v roce 1998, podruhé v roce 2009 a potřetí nyní, když v noci na dnešek dopadla do Tichého oceánu. Americký prezident Trump se během dne nechal slyšet, že co se týče Severní Koreje, na stole jsou všechny možnosti.

Panevropský index Stoxx 600 odepisoval již dopoledne až 1,6 procenta na nejnižší hodnoty od 9. února. V červeném zahájila také Wall Street, všechny tři hlavní indexy ale pokles postupně redukovaly. Oproti tomu eurodolar se poprvé od ledna 2015 podíval nad 1,2000 EURUSDzlato se vyhouplo na desetiměsíční maxima. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688