ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  29.08.2017 08:39:29

Ranní glosa: Zápisky z letní dovolené, aneb koláž obrazů z přehřáté ekonomiky

Návrat z letní dovolené může být prospěšný nejen proto, že si v práci člověk odpočine od dětí, ale také proto, že se může s kolegy podělit o své zážitky z cest. Ty v případě analytika zkoumajícího ekonomiku mohou být i trochu jiné, než když si je namodeloval u pracovního stolu v kanceláři. Mikroekonomická zkušenost z reálného světa během letní dovolené v ČR přitom mohla poskytnout hned několik indicií, že se nám ta naše malá ekonomika pěkně zahřívá.

První indicie o přehřátí ekonomiky se dostaví hned poté, co se vydáte prakticky jakýmkoliv směrem autem. Na každé jen trochu větší komunikaci se pohybuje až nezvyklé množství kamiónů. To svědčí nejen o tom, že snaha domácích elit udělat z Čechů skrze investiční pobídky a podhodnocenou korunu národ skladníků slavila úspěch, ale také, že konjunktura v Evropě a u nás sílí a zboží se přepravuje všemi směry.

Další mikroekonomickou známkou, že sýpky jsou plné a přišla doba hojnosti, jsou pak plné hotely, penziony a restaurace. Neplatí to samozřejmě paušálně, ale “zážitek” z turisticky atraktivnějších míst v ČR je takový, že lidé nemají hluboko do kapsy a turistický průmysl jen kvete. Nedílnou součástí tohoto dojmu je pak to, že provozovatelé českých rekreačních a restauračních zařízení již našli to, čemu makroekonomové po anglicku říkají “pricing power”, aneb že se nestydí zvedat ceny svých služeb.

A konečně, nedílnou součástí přehřáté ekonomiky jsou nejen zvyšující se ceny služeb a také třeba formující se bubliny na trzích aktiv. Perličkou z letní dovolené na toto téma byl nechtěný poslech několika minutové seriózní reportáže na hlavní české veřejnoprávní rozhlasové stanici o tom, jak běžní lidé v ČR mohou “investovat” do bitcoinů.

Možná, že jsou vaše (mikro) dojmy z letní dovolené v českých zemích jiné, ale dovolím si pochybovat o tom, že byste dospěli k zásadně jinému (makroekonomickému) úsudku. Neboli že v naší ekonomice je slabá poptávka, ceny stagnují, a tudíž je žádoucí, aby úrokové sazby byly co nejdéle blízko nuly a koruna byla pokud možno co nejslabší.











Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688