Pořád topíte uhlím? Přejděte na plyn a získejte dotaci až 122 500 korun

Do roku 2022 nemine výměna kotlů až 300 tisíc českých domácností. Požadavky na ekologiiúčinnost kotlů se zpřísnily a starší zdroje na uhlí novým parametrům nevyhovují. Do konce léta zbývá už jen pár týdnů, ale domácnosti mají pořád ještě čas vyměnit starý zdroj tepla za nový, například za plynový kondenzační kotel. Roční náklady na vytápění jim tak mohou klesnout o tisíce korun. Moderní plynové kotle totiž patří mezi bezemisní zdroje, proto je podporují státní dotace.

Topná sezóna se pomalu blíží, ale podle odborníků je pořád ještě čas vyměnit dosluhující a zastaralé kotle na tuhá paliva nebo plyn za úspornější a modernější variantu. Zatímco ještě před několika lety bylo považováno vytápění zemním plynem za neekonomické, dnes je situace naprosto jiná. Například oproti neefektivním elektrickým přímotopům nebo starému elektrickému kotli může být nový kondenzační kotel úspornější až o 50 procent,“ říká Karel Zevl ze společnosti E.ON Energie, a. s.

Konkrétní výše úspory záleží i na míře zateplení rodinného domu a současně na původním zdroji vytápění. „U rodinného domu se spotřebou na vytápění kolem 25 MWh ročně budou náklady na uhlí asi 18 tisíc korun. Zemní plyn je dražší než uhlí, takže náklady na vytápění stoupnou zhruba o 30 procent. Pokud ale starší termický plynový kotel nahradíme úsporným kondenzačním kotlem na plyn, sníží se celkové náklady na vytápění o 15 procent,“ vypočítává Karel Srdečný, energetický poradce ze společnosti EkoWATT.

Účinné, levné a s dotacemi

Plynové kondenzační kotle mají účinnost přesahující 100 procent, protože využívají latentní teplo z odcházejících spalin. Navíc mají ještě jednu přednost: splňují ekologické požadavky, které stanovil Zákon o ochraně ovzduší. „Moderní plynové kotle jsou úsporné z pohledu provozních nákladů. Díky dodatečnému využití spalného tepla je jejich účinnost až 109 procent. I ze statistik Energetického regulačního úřadu vyplývá, že už od roku 2013 je cena za GJ tepla pro domácnosti nižší v případě plynového než uhelného zdroje,“ uvádí Jan Valenta, předseda Českého plynárenského svazu.

Náklady na pořízení nového kondenzačního kotle mohou české domácnosti snížit, když si zažádají o dotaci. „S vyřízením příspěvku pomáháme. Pokud domácnosti splňují podmínky dotačního programu Kotlíkové dotace i Nová zelená úsporám, mohou získat podporu až 122 500 korun na plynový kondenzační kotel,“ říká Michaela Trávníčková ze společnosti E.ON Energie, a. s. Příspěvek na nový plynový kotel může být v rámci dotačního programu Kotlíkové dotace až 75 procent ze způsobilých výdajů. Podmínkou je, aby nový kondenzační kotel nahradil starý kotel 1. nebo 2. emisní třídy s ručním přikládáním, nikoli například elektrický kotel. Společně s vyřízením dotací zajišťuje energetická společnost E.ON také poradenství při výběru nového topného zdroje, dopravu, instalaci a servis kotle. Kotel můžete pořídit u E.ON s prodlouženou zárukou až 5 let a navíc nebudete muset 100 dní platit za dodávku plynu.

O úsporách rozhoduje i servis

Kotel na zemní plyn lze snadno instalovat všude, kde je plynová přípojka. Aby kotel pracoval ve správném režimu, je důležité se o něho vhodně a odborně postarat. „Léto je vhodná doba pro kontroly kotlů. Pravidelné revize a seřízení plynového zdroje by měly proběhnout před každou topnou sezónou. Zvýší se tak bezpečnost provozu, účinnost spalování a sníží se spotřeba paliva,“ uvádí Marek Bezouška ze společnosti Viessmann.

Zásadní je také správné nastavení regulace. „Pokud nastavíte na výstupu kotle teplotu 60 °C a více, kondenzační efekt se příliš neprojeví a neuspoříte. Důležité je dát pozor, aby kotel nespínal – takzvaně necykloval – příliš často, například několikrát za hodinu. Tím se může výrazně zkracovat životnost zařízení a zvyšuje se spotřeba paliva,“ radí Jan Truxa, energetický poradce ze společnosti EkoWATT.

Perspektivní zemní plyn

S úsporou má co do činění i výběr dodavatele a produktu. „K nákupu nového topného zdroje zákazníkům nabízíme současně i pravidelný servis a výhodné ceny plynu,“ říká Luboš Vrbata ze společnosti E.ON a dodává: „Vzhledem k cenám ropy a novým nalezištím břidlicového plynu neočekáváme v dlouhodobém horizontu nárůst ceny plynu.“

Plynovým kotlem je možné vytápět nejen rodinné, ale i bytové domy. Zemní plyn využívá aktuálně k vytápění asi 60 procent domácností. A lze očekávat, že jejich počet poroste. Loni se v Česku spotřebovalo 8,25 miliard kubíků plynu a meziročně spotřeba narostla o 9 procent. Jako bezemisní zdroje jsou plynové kotle vhodné pro zlepšení ovzduší – vytápění se totiž podle analýz Českého hydrometeorologického ústavu podílí na znečištění ovzduší zásadním způsobem.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika