ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  28.08.2017 10:44:05

28.08.2017 Praxe při studiu pomáhá mladým v pracovním uplatnění

 

28. srpna 2017

Pracovní zkušenost během studia má mnoho mladých. Praxe jim pomáhá najít odpovídající pracovní uplatnění. Přesto velká část z nich uvádí, že v zaměstnání není dostatečně využívána jejich kvalifikace.

„Pracovní zkušenost během studia získalo 80 % mladých Čechů. Většinou jde o povinnou součást jejich vzdělávání. Absolvovat praxi při studiu musí 67 % z nich. Konkrétně jí dosáhlo 510 tisíc mužů a 464 tisíc žen ve věku 20 až 34 let,“ konstatuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Více než třetina osob přitom musela vykonat praxi delší než půl roku. Dlouhodobou povinnou praxí jsou nejčastěji vybaveni absolventi učňovských oborů bez maturity.

Pro nalezení vhodného pracovního uplatnění je pro mladé kromě praxe klíčová i ochota stěhovat se. „Podle statistik změnilo bydliště kvůli práci 167 tisíc mladých zaměstnanců, tj. necelých 13 %. Šlo hlavně o vysokoškoláky a středoškoláky s maturitou. Nejvíce se mladí stěhovali za prací v rámci Česka. Jen 28 tisíc z nich zvolilo zahraničí,“ říká Gabriela Strašilová z odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Převážná část lidí do 34 let získala své zaměstnání buď prostřednictvím příbuzných či známých, nebo přímým kontaktováním zaměstnavatele. Necelých 14 % si našlo zaměstnání díky inzerátu a malá část pak prostřednictvím úřadu práce nebo soukromé pracovní agentury.

Spokojenost mladých v zaměstnání se následně odvíjí i od toho, nakolik mohou uplatnit svoji kvalifikaci. Rozdíly jsou dány např. dosaženým vzděláním. Většina pracujících se základním vzděláním není spokojena s využitím svých znalostí a dovedností v praxi. Nespokojenost vyjádřila téměř polovina respondentů se středním vzděláním bez maturity a bezmála 40 % středoškoláků s maturitou. Naopak mezi vysokoškoláky bylo nespokojeno jen 13 % osob, šlo zejména o absolventy oborů umění a humanitní vědy.

Výběrové šetření o lidech ve věku 20 až 34 let na trhu práce proběhlo v roce 2016. První předběžná data publikoval ČSÚ v analýze: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/ctvrtletni-analyza-vsps-na-aktualni-tema-1-ctvrtleti-2017. Detailní výsledky za všechny členské země EU budou k dispozici v roce 2018.

 

Kontakty
Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
T
274 052 017 | M 778 727 232
E
petra.bacova@czso.cz | Twitter @statistickyurad

 

Přílohy

  • csu_tz170828_praxe_pri_studiu_pomaha_mladym_v_pracovnim_uplatneni.docx
  • Vyjádření předsedkyně ČSÚ Ivy Ritschelové
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Gabriely Strašilové z odboru statistiky trhu práce ČSÚ
    (soubor mp3)

28. srpna 2017

Praxe při studiu pomáhá mladým v pracovním uplatnění

Pracovní zkušenost během studia má mnoho mladých. Praxe jim pomáhá najít odpovídající pracovní uplatnění. Přesto velká část z nich uvádí, že v zaměstnání není dostatečně využívána jejich kvalifikace.

„Pracovní zkušenost během studia získalo 80 % mladých Čechů. Většinou jde o povinnou součást jejich vzdělávání. Absolvovat praxi při studiu musí 67 % z nich. Konkrétně jí dosáhlo 510 tisíc mužů a 464 tisíc žen ve věku 20 až 34 let,“ konstatuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Více než třetina osob přitom musela vykonat praxi delší než půl roku. Dlouhodobou povinnou praxí jsou nejčastěji vybaveni absolventi učňovských oborů bez maturity.

Pro nalezení vhodného pracovního uplatnění je pro mladé kromě praxe klíčová i ochota stěhovat se. „Podle statistik změnilo bydliště kvůli práci 167 tisíc mladých zaměstnanců, tj. necelých 13 %. Šlo hlavně o vysokoškoláky a středoškoláky s maturitou. Nejvíce se mladí stěhovali za prací v rámci Česka. Jen 28 tisíc z nich zvolilo zahraničí,“ říká Gabriela Strašilová z odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Převážná část lidí do 34 let získala své zaměstnání buď prostřednictvím příbuzných či známých, nebo přímým kontaktováním zaměstnavatele. Necelých 14 % si našlo zaměstnání díky inzerátu a malá část pak prostřednictvím úřadu práce nebo soukromé pracovní agentury.

Spokojenost mladých v zaměstnání se následně odvíjí i od toho, nakolik mohou uplatnit svoji kvalifikaci. Rozdíly jsou dány např. dosaženým vzděláním. Většina pracujících se základním vzděláním není spokojena s využitím svých znalostí a dovedností v praxi. Nespokojenost vyjádřila téměř polovina respondentů se středním vzděláním bez maturity a bezmála 40 % středoškoláků s maturitou. Naopak mezi vysokoškoláky bylo nespokojeno jen 13 % osob, šlo zejména o absolventy oborů umění a humanitní vědy.

Výběrové šetření o lidech ve věku 20 až 34 let na trhu práce proběhlo v roce 2016. První předběžná data publikoval ČSÚ v analýze: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/ctvrtletni-analyza-vsps-na-aktualni-tema-1-ctvrtleti-2017. Detailní výsledky za všechny členské země EU budou k dispozici v roce 2018.

Kontakty

Petra Báčová

tisková mluvčí ČSÚ

T 274 052 017   |   M 778 727 232

E petra.bacova@czso.cz   |   Twitter @statistickyurad

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 10:01  Tohle kolo souboje s inflací jsme vyhráli Jan Berka (Roklen24)
Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)
Út   9:05  Ranní okénko - Bude budoucnost německé ekonomiky nadále vnímána s optimismem? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688