Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  28.08.2017 07:23:32

Lekce o sebenaplňujících se proroctvích z Číny


Víra v náboženství nebo ezoteriku často ovlivňuje způsob, jakým myslíme a v důsledku i naše chování. Už dávno se například ví, že podle čínského zvěrokruhu se v roce draka rodí více dětí, neboť drak je z  čínské mytologie nejpopulárnějším zvířetem. Lidé narození v tomto znamení jsou prý předurčení velkým činům a štěstí.

Dva ekonomové z Louisianské státní univerzity se zajímali, zda jsou „draci“ skutečně výkonnější, než lidé narozených v jiném znamení. Konkrétně se podívali na to, zda draci spíše dosáhnou na vysokoškolské vzdělání, a jestli si vedou lépe u přijímacích zkoušek. Analýza dat to skutečně potvrdila – draci mají větší šanci získat vysokoškolský diplom a v testech si vedou lépe už na středních školách.

Akademici sbírali i data o sociálním postavení jejich rodin, kognitivních schopnostech studentů nebo jejich sebevědomí. Nepodařilo se však najít žádnou souvislost mezi těmito faktory a lepšími studijními výsledky. Zjištění jsou ještě více zarážející, když vezmeme v potaz, že početněji silnější dračí ročníky se musí více těsnat ve třídách, čímž by teoreticky měla kvalita jejich vzdělání spíše utrpět. 

Protože však ani jeden z ekonomů nevěří na horoskopy, rozhodli se také podívat, zda se nejedná o typický příklad sebenaplňujícího se proroctví. Průzkum mezi rodiči dětí ukázal, že mají od svých „dráčat“ vysoká očekávání a proto jsou ochotní investovat více do jejich vzdělání, ať už se jedná o peníze, které utratí za doučování, nebo přímo čas, který s dětmi stráví sami.

Podléhají předsudkům i akcie a algoritmy?

Výzkum tak potvrzuje, že na ezoterice v některých zemích zkrátka záleží. Ne proto, že by snad konstelace hvězd skutečně dokázaly ovlivnit náš osud, ale protože víra lidí v astrologii významně ovlivňuje jejich chování.

V roce 2012 ostatně týdeník The Economist sestavil graf, na kterém ukazuje návratnost indexu Dow Jones Industrial Average. Ve všech letech draka mezi roky 1900 a 2011 rostl po očištění o inflaci o 7,7 procenta. Lepší už byl jen zajíc. V letech koně, hada a kozy naopak index body ztrácel.

I když graf redaktorů z The Economist byl spíše nadsázkou, pověry a předsudky mohou mít na ekonomiku velký vliv. Stejně, jako rok narození dítěte ovlivňuje výši investice rodičů do jeho vzdělání, předsudky ohledně národních charakteristik podle jedné studie například ovlivňují výš vzájemných přímých investic nebo objem obchodu.

Před sebenaplňujícími proroctvími nedávno varovala ve své knize i matematička z Harvardu Cathy O’Neilová. Ta varování zasadila do kontextu algoritmů, které čím dál častěji rozhodují o naších osudech.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.12.2018Pozor na sebenaplňující se očekávánou recesi Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688