Budete během voleb v zahraničí? Vyřiďte si průkaz včas

TNBiz, 25.8.2017

Češi budou moci při podzimních volbách volit na 109 místech v zahraničí. Seznam zveřejnilo ministerstvo zahraničí. Podle něj letos za hranicemi Česka zamíří k volebním urnám rekordní počet voličů.

Ministerstvo zahraničí upozorňuje české občany, kteří budou v době podzimních voleb mimo Českou republiku, aby si včas zajistili voličský průkaz. Češi, kteří žijí v cizině dlouhodobě, na to mají čas pouze do 10. září. Zažádat o něj mohou na zastupitelských úřadech.

Občané, kteří se za hranice teprve chystají, mohou o voličské průkazy žádat písemně do 13. října nebo osobně do 18. října, a to na své radnici.

 

U samotných voleb se pak stačí kromě voličského průkazu prokázat jedním dokladem totožnosti - buď občanským průkazem, cestovním, služebním nebo diplomatickým pasem.

Češi budou v zahraničí volit už počtvrté. Rok od roku počet takových voličů stoupá. Před 15 lety hlasovalo v cizině zhruba 3800 lidí. K předčasným sněmovním volbám před čtyřmi lety zamířilo na ambasády už více než 10 a půl tisíce voličů. Letos se dá očekávat číslo ještě vyšší. Nově budou moci hlasovat i vojáci na základně Balad v Iráku. Volby do Poslanecké sněmovny se budou konat v pátek a sobotu 20. a 21. října.  



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky