Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.08.2017 14:16:08

Jak definovat býčí a medvědí trh a pomoci investorům se rozhodnout?


Obecně se tvrdí, že medvědí trh nastává, když se hlavní akciové indexy propadnou ze svých vrcholů o 20 % a více. Korekce bývá definována jako 10% propad, o zhroucení trhu se obvykle hovoří v případě 30% poklesu cen akcií. Býčí trh zase bývá definován jako 20% rally z předchozího dna. Je samozřejmě otázkou, v čem mají podobná hezky zaokrouhlená čísla svůj základ. Proč se místo 20 % nepoužívá například 21,759 %? Důvod je skrytý někde v dávné historii, ale my bychom se přece jen měli ptát, nakolik jsou uvedené definice a čísla skutečně relevantní. Pomáhají nám při rozhodování o riziku, investicích či posouzení tržního cyklu? Na to se ptá a snaží odpovědět investor Barry Ritholtz na Bloomberg.

Moje odpověď je jednoznačně záporná, píše Ritzholtz: Podívejme se například na vývoj v roce 2015. Index Standard & Poor’s 500 tehdy oslabil o 15,2 %, index Russell 2000 o 27,2 %. Pomohla nám nějak skutečnost, že první index ještě nebyl v medvědím trhu, ale druhý již ano? Mělo to nějaký dopad na naše investiční rozhodování? Ne. Zmíněné definice medvědího a býčího trhu jsou totiž irelevantní, o cyklu, riziku a investování neříkají nic. Maximálně nám ukazují, jak smýšlejí ti, kteří se podobnými definicemi řídí.

Už přibližně dvacet let se tak snažím přijít na lepší definici chování trhů. Tedy takovou, která by nám při investičním rozhodování skutečně pomáhala. Začal jsem se zisky a ztrátami trhu, ale přidal jsem ještě dlouhodobé trendy a také psychologii investorů a valuaci. Dlouhodobý býčí trh tedy definuji tak, že jde o delší časové období, dlouhé obvykle deset až dvacet let, kterému dominují ekonomické změny táhnoucí nahoru tržby a zisky korporátního sektoru. Volatilita trhu obvykle během těchto let klesá a investoři jsou ochotni platit víc a víc za dolar zisků obchodovaných společností. Jinak řečeno, valuace rostou. Medvědí trh je pak opakem – jde o delší období zvýšené volatility, kdy se střídají krátkodobé růsty trhu s následnými poklesy. Investoři jsou na medvědím trhu ochotni platit za dolar zisků méně a valuace tak klesají.

Jestliže se zaměřujeme pouze na procentuální změny akciových indexů, nevěnujeme pozornost dlouhodobému ekonomickému cyklu. Tedy tomu, zda dochází k technologickému a ekonomickému pokroku, který by se projevoval v peněženkách spotřebitelů a v ziskovosti firem. Dlouhodobý býčí cyklus by měl být doprovázen růstem životního standardu a lepší psychologií celého trhu. Růst cen akcií je pak tažen vyššími zisky, ale ještě více rostoucí valuací. Celkově tedy nejde o nějaký krátkodobý jev, ale o hluboké změny v celé ekonomice a společnosti. Příkladem mohou být osmdesátá a devadesátá léta, kdy docházelo k boomu podobnému tomu, co jsem popsal.

Ti, kteří jsou dnes zmatení neustálým růstem trhu, by měli věnovat větší pozornost psychologii trhu. Ta je i přes řadu obav stále pozitivní. Medvědí trh začne teprve ve chvíli, kdy se změní tato psychologie. Nesledujte tedy různé komentáře týkající se procentuálních změn cen akcií, pozornost věnujte tomu, co trh skutečně táhne, uzavírá Ritzholtz. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688