Filip Přibáň (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  24.08.2017 10:08:10

Jak dokáže dopamin udělat z dobrého obchodníka gamblera?

Není tak divu, že se při studování obchodníků na Wall Street ukázalo, že neúspěšnější jsou ti, co mají hladinu dopaminu středně vysokou. Malá hladina dopaminu znamenala nízkou motivaci k tvrdé a soustředěné práci, příliš vysoká naopak vedla k přílišnému riskování připomínajícímu často chování gamblera.

Každý úspěšný obchodník potřebuje různé povahové vlastnosti. Mezi ně patří disciplína, systematičnost a samozřejmě i psychická odolnost. Do jaké míry jsou ale tyto vlastnosti dány geneticky? Naše obchodování ovlivňují různé faktory. Zásadním způsobem pak naše chování a rozhodování ovlivňují naše hormony či tzv. neurotransmitery (chemické látky pomocí, kterých komunikují naše neurony).  

Důležitou roli v tomto ohledu hraje i neurotransmiter dopamin. Ten je zodpovědný především za motivaci, která nás vede k činnostem za, které očekáváme odměnu. Pakliže po něčem toužíme, tak za motivaci ke krokům, které nás mají dovést k cíli, je zodpovědný právě dopamin. Současně se jedná o efektivní nástroj, kterým nás má mozek donutit k určitým (většinou evolučně významným) činnostem. Dopamin se tak vyplavuje v různých situacích během dne.  

Ne vždy má ovšem tento neurotransmiter pouze pozitivní vliv. Např. všechny silně návykové drogy jsou spojeny s extrémním vyplavováním dopaminu, kterému závislý jen těžko může odolat. Podobné je to např. i s gamblingem. Pokud gambler touží po výhře, dochází k vyplavování dopaminu. Jeho hladina je pak často s každou další hrou vyšší a vyšší až se hráč dostane do fáze, kdy je jeho množství na tak vysoké úrovni, že se tato touha již nedá ovládat. Navíc se ukazuje, že hladina dopaminu je mnohem vyšší v situacích, kdy výsledek hry není jistý (nejvyšší je v situaci, kdy šance jsou zhruba 50:50), než v situacích, kdy má člověk odměnu garantovanou.

Není tak divu, že se při studování obchodníků na Wall Street ukázalo, že neúspěšnější jsou ti, co mají hladinu dopaminu středně vysokou. Malá hladina dopaminu znamenala nízkou motivaci k tvrdé a soustředěné práci, příliš vysoká naopak vedla k přílišnému riskování připomínajícímu často chování gamblera. Nutno říci, že na finančních trzích rozhodně převládají spíše ti hráči, co mají hladinu dopaminu od přírody vysokou. Mnoho těchto obchodníků je např. typických tím, že si již dopředu plánují, co s vydělanými penězi udělají. Navážou se tak emocionálně na svůj cíl a dopamin je pak motivuje, aby udělali vše pro to, aby na svůj cíl dosáhli, včetně nadměrného riskování. Tento cíl může spočívat v tom, že obchodník chce mít lepší obchodní výsledky než kolega, chce luxusní dovolenou či lepší bydlení. Prakticky se tak může jednat o cokoli, co je natolik lákavé, že způsobuje nadměrné vyplavování dopaminu. Tento přístup, kdy člověk chce za každou cenu dosahovat až příliš dobrých výsledků, aby si mohl něco koupit či si zvýšit ego, z něj ale spíš udělá nesmyslně riskujícího gamblera, než dobrého obchodníka.

Filip Přibáň

Filip Přibáň

Je studentem magisterského programu na Vysoké školy ekonomické v Praze a třetím rokem pracuje jako finanční analytik ve společnosti AKCENTA CZ. Kromě českého makroekonomického prostředí se zaměřuje také na polský trh. Pravidelně přispívá svými názory do internetových či tištěných médií právě v České republice a Polsku. Mezi jeho koníčky kromě ekonomie patří i neurovědy, neboť pochopení mechanizmů našeho mozku vede i k pochopení našeho ekonomického rozhodování.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20-ti letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Klientské portfolio tvoří více než 29 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688