Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  24.08.2017 09:09:44

Ranní zpráva z akciového trhu: Pegasu kvůli nárůstu cen polymerů v druhém kvartále klesla ziskovost

Hlavní události

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie včera nenavázaly na silné zisky z předchozího dne. Do ztrát o několik desetin procent poslaly americké indexy především mediální společnosti a výrobní podniky. Investory vystrašila Trumpova prohlášení o odchodu ze severoamerické obchodní dohody NAFTA a nutnosti financování zdi mezi Mexikem a Spojenými státy. Profitovali z toho tak utility a realitní developeři, jejichž akcie si připsaly 0,2 a 1 %. Mírně rostoucí cena ropy pomohla ropnému sektoru k 0,4% růstu. Ostatní sektory se propadly do ztrát. Slabé výsledky největší světové mediální skupiny WPP přinesly obavy o kondici celého odvětví, a tak mediální sektor včera odevzdal 1,5 %. Akcie WPP ztratily 11 %. Nedařilo se ani aerolinkám, které odepsaly 2,8 % a výrobcům zdravotnické techniky s 1% ztrátou.

Většina asijských akciových trhů v nočním obchodování posilovala. Hongkongský trh po pauze způsobené tajfunem se snaží dohnat zameškané obchodování a přidává 1,1 %. Korejský Kospi posiluje o 0,4 %. Čínské pevninské akcie se snaží přehoupnout do zisku, ale zatím stále zůstávají kolem jedné desetiny procenta pod nulou. Propadající se ocelárny stáhly oba japonské indexy do ztrát kolem tří desetin procenta.

Pegas Nonwovens

Výsledky hospodaření za druhý kvartál jsou pro nás zklamáním, když žádný z ukazatelů nenaplnil naše ani tržní očekávání. Údaje byly ovlivněny výrazným nárůstem cen polymerů, které se do koncových cen zákazníkům projevují s více jak 3měsíčním zpožděním. Vzhledem k tomu, že ve druhém kvartále ceny polymerů kulminovaly, lze očekávat pozitivní dopady do ziskovosti společnosti za třetí čtvrtletí. Management potvrdil svůj celoroční výhled pro ukazatel EBITDA na úrovni 43 až 50 mil. EUR.

Mile nás ale překvapila celková produkce, která dosáhla rekordních 27,1 tis. tun. CEO František Řezáč uvedl, že nová výrobní linka ve Znojmě je již v plném komerčním provozu a že očekává v letošním roce výrobu na úrovni téměř 5 tis. tun hotových produktů. To je nepatrně více, než s čím jsme počítali v naší poslední analýze. Výrobní závod v Jižní Africe by měl spustit výrobu v roce 2019.

Vzhledem k probíhajícím jednáním ohledně dobrovolného odkupu akcií neočekáváme výraznou negativní reakci ceny akcií, která by se tak měla nadále držet poblíž současné úrovně. Zítra by mělo být známo stanovisko představenstva společnosti k odkupu. Zároveň předpokládáme, že minoritní akcionáři budou tlačit na zvýšení odkupní ceny. Proto nadále doporučujeme akcie držet.

ČEZ

Ředitel tradingu Luděk Horn potvrdil, že společnost začne obchodovat na energetické burze v Oslu. Vzhledem k tomu, že energetické trhy střední a východní Evropy jsou relativně izolované a méně likvidní, společnost obchoduje většinu své elektřiny na západoevropských trzích, z čehož více než polovinu zobchoduje na německém trhu. Vstup na skandinávský trh nebyl jednoduchý vzhledem k tomu, že společnost v tomto regionu nemá žádná energetická aktiva.

Rozšíření možností obchodování hodnotíme pozitivně, neočekáváme však, že by tato informace měla mít vliv na cenu akcií.

Autor: Richard Miřátský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688