Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
Zajímavosti  |  21.08.2017 19:27:30

Zatmění Měsíce, jev opředený magií a tajemstvími

 

  Nedávno jsme byli svědky částečného zatmění Měsíce po setmění. Jak vůbec podobný jev vzniká? Pokud v tom máte trochu zmatek, dneska vám celý proces vysvětlíme jak z přírodního vědeckého hlediska, tak i zajímavého magického podtextu, který si lidé při pohledu na nebeskou klenbu za dlouhá staletí vytvořili. Přírodní jevy kolem nás je dobré sledovat, pochopit, a mít tak přehled o jedinečnosti existence našeho světa ve vesmíru. 

 Zatmění Měsíce je lákavým jevem pokaždé, kdy k němu dochází. Je to situace, kterou můžeme na noční obloze sledovat častěji, než zatmění Slunce během dne. V první řadě je důležité nezaměňovat zatmění Měsíce s fázemi Měsíce. Fáze měsíce jsou čtyři a rozlišují se podle toho, jak velkou část Měsíce ozářenou Sluncem můžeme pozorovat ze Země. Rozlišujeme nov, Měsíc dorůstá, úplněk a Měsíc couvá. Příčina je velmi jednoduchá. Jak Měsíc obíhá Zemi, během jeho dráhy se mění ozářená plocha Sluncem, kterou ze Země pozorujeme.


Obrázek: mesic.astronomie.cz.

  Pokud dojde k zatmění Měsíce, příčina je vzácnější, ale opět velmi jednoznačná. Slunce, Země a Měsíc se dostaly během svých pohybů do přímky, do jedné roviny, a naše planeta Měsíc zastíní od slunečního svitu. Jelikož je v té době pro naše pozorovatele logicky osvícena celá plocha Měsíce (díváme se na Měsíc přesně zády ke Slunci, takže je osvícený celý - jinak by nemohla být tělesa v jedné přímce), k zatmění dochází vždy během úplňku. Protože Měsíc je oproti Zemi asi čtvrtinový prcek, Země ho dokáže zastínit mnohem častěji a déle. 

 Už jen samotný úplněk působí podle astrologů na všechny lidi, na každého ale jinak a s jinou intenzitou. A zvláště citliví jedinci mohou být silou astronomického jevu překvapeni. Úplněk v lidech probouzí zvířecí pudy a udržet emoce na uzdě může být těžké. Tajemný příběh, který se traduje dlouhá století, říká, že co o úplňku uděláte, má dvojnásobný účinek, ať už pozitivní nebo negativní. U mnohých vyvolává úplněk nespavost, úzkost či dokonce deprese. Měsíční zatmění nás nutí vydat ze sebe negativní energii. Oživuje také staré rány. 

 Obrázek: astro.cz, Petr Sobotka.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688