Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.08.2017 18:19:06

Dluhopisové a akciové trhy v roce 2018

Jen ti největší optimisté mohou čekat, že akciové trhy dlouhodobě potáhne silný růst ekonomiky a zisků jdoucí ruku v ruce s velmi uvolněnou monetární politikou. Pokud si totiž (jakákoliv) ekonomika vede dobře, není důvod k její stimulaci, namístě může naopak být brzdění. V opačném případě je sice vhodné držet politiku uvolněnou, ale zde zase chybí ona ekonomická a zisková síla. Jak to nyní vypadá v USA a v eurozóně s jazýčky na vahách „oživení-monetární expanze“?

Eurozóna během léta dál pozitivně překvapovala, divokou kartou je ovšem silné euro. To hraje významnou roli v rámci celkových finančních podmínek v této měnové unii. A například Fulcrum AM se domnívá se, že jeho pozice je tak mocná, že jeho posilování dokáže současné oživení značně zbrzdit. Nejhorším scénářem by tak byla ECB navnaděná současným ekonomickým vývojem k útlumu své stimulace v době, kdy se začnou v reálné ekonomice projevovat negativní dopady utažených finančních podmínek. Nejlepší by naopak samozřejmě bylo, pokud by euro nedokázalo eurozónu zabrzdit a ECB by mohla svou politiku začít pomalu normalizovat. Řecko a Itálie by se z toho ale neradovaly a to jen ukazuje, že eurozóna prostě není ani vzdáleně optimální měnovou oblastí.

Pokud by mělo silné euro brzdit eurozónu, měl by slabý dolar pomáhat ekonomice americké. A zdá se, že finanční podmínky za oceánem skutečně znatelně uvolňuje a americká ekonomika z toho těží. To by znamenalo, že Fed půjde dál cestou nastavenou už před řadou měsíců. Tedy cestou normalizace monetární politiky - zvyšování sazeb a zmenšování rozvahy. Na trzích se živě spekuluje o tom, co a kdy jeho zástupci přesně ohlásí. Klíčové ovšem je, že nyní se poměrně pravděpodobným scénářem zdá být ekonomické oživení spojené s onou normalizací, což je v rámci možností v podstatě ideální.

Následující tabulka ukazuje projekce sazeb a výnosů vládních obligací v USA a eurozóně (respektive v Německu) pro následující 3, 6 a 12 měsíců. Pokud by došlo k jejich naplnění, za rok by se klíčové sazby v USA měly pohybovat na 1,75 % a v eurozóně by měly zůstat nezměněny. Výnosy desetiletých vládních obligací by pak v USA měly vzrůst na 2,7 % a v Německu na 0,75 %.



Danske tvrdí, že popsaný růst výnosů vládních obligací, respektive kroky Fedu a ECB, které by k němu měly vést, budou pro dluhopisové trhy v roce 2018 překvapením. Jsem si ale téměř jist, že pokud se bude oběma ekonomikám vést dobře a dojde k naznačenému, nijak extrémnímu, růstu výnosů vládních obligací, akcie s tímto vývojem nebudou mít problém. 

Rozhodující pak bude vývoj ziskovosti obchodovaných firem a pokračovat budou tance typu „kolik společností v tomto čtvrtletí předčilo, či uspokojilo svými výsledky očekávání“. Jak ukazuje následující graf, ve druhém čtvrtletí hrála muzika velmi optimistickou notu. Očekávání předčily a uspokojily více než tři čtvrtiny firem (78 %). Přeborníkem pak byly informační technologie (u nich se to nepodařilo jen 7 %) a zdravotní péče. Zdaleka nejhůře na tom byla energetika, kde se pokořit očekávání podařilo jen asi polovině firem:

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688