Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.08.2017 17:01:38

Summary: Polovodičové společnosti Applied Materials se vyplatila přísná nákladová politika


Přísná nákladová politika se vyplácí. Výrobci zařízení nutných pro výrobu polovodičů Applied Materials se tíky tomu podařilo naplnit očekávání analytiků a potvrdit názor, že polovodičový sektor má dobře našlápnuto a blízký vrchol cyklu nám hned tak nehrozí. 

USA 

Applied Materials

Výrobce zařízení nutných pro výrobu polovodičů zaknihoval tržby ve výši 3,74 mld. USD, což představuje solidní 33% meziroční nárůst víceméně s očekáváním trhu. Zodpovědná kontrola nákladů vytáhla marži EBITDA vzhůru o impozantních 6,8 p.b. na 31,4 %. To se nakonec přetavilo v čistý zisk na akcii rostoucí meziročně o 72 % na 0,86 USD (konsensus 0,84 USD).

V jádrovém byznysu (zmiňovaná zařízení pro výrobu polovodičů) byly v mezikvartálním srovnání hlavními tahouny čipy NAND a logické čipy (jmenovitě +21 % a +20 % qoq). Naopak volatilní paměť (čipy DRAM) mezikvartálně zpomalila o 17 %. Segment displejů těžil ze zlepšující se poptávky po LCD (televize) a OLED (mobily) displejích, díky čemuž zaznamenal meziroční růst o 30 %. Management má pro tuto část svého byznysu velká očekávání a pro roky 2017 a 2018 odhaduje navýšení jeho tržeb o 50 % a 30 %.

Dle výsledků můžeme soudit, že polovodičový sektor má dobře našlápnuto a blízký vrchol cyklu nám hned tak nehrozí. V tom se nás ostatně snaží utvrdit také management Applied Materials, jenž tvrdí, že tento cyklus se od ostatních odlišuje kvůli stále náročnějším mobilním zařízením a také novým technologiím (VR, AI, automobily, atd.). Nutno však zmínit, že stejně aktivně jsou tato prohlášení dementovány skeptiky. My upozorníme na fakt, že čipy jsou na trzích obchodovány jako tradiční komodity a jako takové podléhají stejnému prokletí, jež můžeme nazvat self-defeating bullishness.

Zjednodušeně řečeno, budou-li výrobci počítat s budoucími vysokými cenami a robustní poptávkou, tak rozšiřování výrobních kapacit může vést až k převisu nabídky a nízkým cenám v budoucnu. Sektor se tak může proutrácet až do krize. Stejný kámen úrazu potkal těžaře minerálů a kovů v roce 2015. V té době padající ceny nerostných surovin způsobily masivní ztráty a následné rozsáhlé divestice. Dle nedávné analýzy od Morgan Stanley z pondělí tohoto týdne by ale měl současný stav vydržet až do poloviny roku 2018

Ať je to jak chce, Applied Materials v tomto kvartálu podal uspokojivý výsledek a jeho akcie před otevřením trhu rostou o 3,5 %.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688