MONETA Money Bank (MONETA)
Makroekonomika  |  17.08.2017 08:06:19

HDP nepolevuje, ekonomika šlape

Český statistický úřad ve středu informoval o růstu hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí roku 2017. Ekonomika pokračuje v růstu. Svižný růst se očekával, ale ve skutečnosti bylo zvýšení mnohem silnější. HDP vzrostlo ve druhém čtvrtletí meziročně o 4,5 %, mezičtvrtletně si polepšilo o 2,3 %.

Českému hospodářství svědčí zdravá kondice tuzemského i zahraničního trhu. HDP se ve druhém čtvrtletí letošního roku díky jejich příspěvku zvýšilo o 4,5 % meziročně a o 2,3 % v porovnání s předchozím čtvrtletím. Výkon české ekonomiky překonal už tak velmi optimistický výhled České národní banky, která ve své srpnové prognóze očekávala meziroční zvýšení o 3,5 %. Rychleji rostla ekonomika naposledy v posledních třech měsících roku 2015. Tehdejší úspěch ovlivnila hlavně finanční injekce z evropského rozpočtu.

Nejnovější číslo o vývoji HDP je prozatím bez přesného určení, který z činitelů se na silném růstu podílel největší měrou. Je více než pravděpodobné, že motorem ekonomiky byl průmysl, a to i navzdory slabšímu červnovému výsledku. Průmysl s každým dalším měsícem posouvá hranice svých produkčních možností. Bariéru k dosažení ještě většího úspěchu představuje nedostatečné personální zajištění.

Dobrý stav českého průmyslu a zároveň také pokračující zlepšení evropské ekonomiky je hnací silou pro české exportéry. Rostoucí hodnota českého vývozu a schopnost uspět v boji se zahraničními konkurenty potvrzuje, že i výsledky zahraničního obchodu byly slušné. 

Poslední zveřejněná čísla naznačují postupný návrat sektoru stavebnictví do etapy růstu. Vstup tohoto odvětví do plné sezóny napovídá, že další měsíce v sektoru stavebnictví budou pro ekonomiku přínosné.
Maloobchodní prodeje ukazují, že Češi si nyní pořizují věci, které nutně nepotřebují. Nakupují automobily, nemovitosti, vyráží ven za zábavou. Spotřeba domácností neupadá zvláště z titulu vyšších mezd a rekordně nízké nezaměstnanosti. Změnu v jejich chování neočekáváme ani ve druhé polovině letošního roku.
Investiční aktivita veřejného i soukromého sektoru prochází obdobím regenerace. Reálné výsledky zřejmě uvidíme až na číslech za třetí čtvrtletí. Nyní se investice pravděpodobně zobrazily v zásobách.
Česká národní banka odhaduje letošní růst HDP na 3,6 %. Nad třemi procenty se růst ekonomiky podle ČNB udrží i v roce 2018.

 

PhDr. Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank

MONETA Money Bank

MONETA Money Bank, a.s., je přední nezávislou českou bankou poskytující služby svým zákazníkům prostřednictvím celostátní pobočkové sítě. Od svého vstupu na Pražskou burzu cenných papírů v roce 2016 má banka silnou pozici v retailovém a zemědělském sektoru a svoje služby zaměřuje na malé a střední podniky. Mimo to banka poskytuje další produkty jako pojištění nebo investiční fondy. Klienti MONETA Money Bank tvoří přes 9 % populace České republiky a využívají její multikanálovou strategii, která zahrnuje více než 230 poboček, přes 630 bankomatů, digitální bankovní aplikaci, která je špičkou na trhu, a dále vlastní call centrum, smluvní prodejce automobilů, finanční zprostředkovatele a leasingové partnery.

Více informací na: www.moneta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.07.2023Evropská ekonomika šlape na brzdu - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
07.10.2022Tuzemská ekonomika dále šlape na brzdu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688