Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.08.2017 14:55:48

Kolik stojí, aby Google zůstal u Applu?


Kolik musí Google platit za to, aby byl jeho stejnojmenný internetový vyhledávač v iPhonech a iPadech nastavený už ve chvíli, kdy přístroje od Applu teprve míří k zákazníkům? Před třemi lety to byla zhruba miliarda dolarů. A letos už by to mohly být miliardy tři, odhaduje společnost Bernstein.

Informace o tom, kolik vlastně Google stojí udržet si pozici celosvětově nejpoužívanějšího internetového vyhledávače, patří mezi pozorně sledované. Výše zmíněná jedna miliarda dolarů takovou novinkou není. Vynořila se před třemi lety, kdy ji v rámci soudního sporu mezi Googlem a společností Oracle zmínila právnička druhé ze zmíněných technologických společností Annette Hurstová.

„Soudní dokumenty naznačují, že Google zaplatil Applu jednu miliardu dolarů, a my odhadujeme, že celkové platby Googlu ve prospěch Applu se za finanční rok 2017 mohou přiblížit 3 miliardám dolarů,“ říká nyní podle CNBC analytik Bernsteinu A.M. Sacconaghi.

Plusy a mínusy provázanosti

Obě dvě jsou shodně vítězem v situaci, kdy nezanedbatelné „něco“ kápne také Googlu. V jeho tržbách z vyhledávání v mobilních přístrojích tvoří zhruba polovinu právě přístroje s operačním systémem iOS. Znamená to, že Google může mít jednoduše strach licenční dohodu s Applem vypovědět, říká analytik. Kdyby ale provozovatel internetového vyhledávače věřil, že si dokázal vydobýt takovou popularitu, že Apple nemá možnost nastavit defaultně něco jiného, mohl by licenční poplatky přestat platit.

Platby od Googlu přitom mohou představovat masivní zásek nejenom pro appleovskou divizi služeb, ale pro celé hospodaření. Jenom Google by mohl představovat zhruba 5 procent celkového provozního zisku Applu za letošní rok a čtvrtinu celkového provozního zisku společnosti v posledních dvou letech, uvádí také Sacconaghi.

Analytik Patrie: Služby jsou druhým největším segmentem Applu

Pro Apple jsou služby (App Store, iCloud, Apple Music, Apple Pay, atd.) jedním z rapidně rostoucích segmentů. V současnosti představují jeho druhý největší segment, který ve třetím finančním čtvrtletí firmy pokračoval ve spanilé jízdě, uvedl k nedávným výsledkům analytik Patria Finance Branislav Soták. Tržby posílily meziročně o 22 procent na nové kvartální maximum. Význam služeb přitom spočívá mimo jiné v tom, že segment operuje s o mnoho vyšší hrubou marží (cca 60 procent), než je korporátní průměr. Celkové tržby Applu tak především zásluhou služeb a iPhonu vzrostly meziročně o 7 procent na 45,4 mld. USD, a akcelerovaly tak již třetím čtvrtletím v řadě.

Zdroje: CNBC, Patria.cz, CNN

 
 
 
 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688