TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.08.2017 14:54:19

Kauza Čapí hnízdo: Babišova rodina zametala stopy, tvrdí policie


Spolupracovníci Andreje Babiše se snažili co nejvíce "zamotat" vlastnickou strukturu Čapího hnízda. Přeprodávali akcie tak, aby bylo vlastnictví v době čerpání unijních dotací co nejvíc nepřehledné. Detailně to popsali detektivové v žádosti zaslané do sněmovny.

Informoval o tom zpravodajský portál iRozhlas.cz. Na konci roku 2007 nejdříve Babišovi spolupracovníci z holdingu Agrofert papírově vyloučili společnost ZZN Agro Pelhřimov, a. s. Z celkových dvaceti akcií odkoupily po pěti Babišovy děti, zbylých deset jeho partnerka Monika.

O dva měsíce později měl do hry vstoupit Moničin bratr Martin Herodes, který údajně uzavřel tři fiktivní smlouvy. Tím získal deset akcií Farmy Čapí hnízdo od Moniky a po jedné od každého z Babišových dětí, a stal se tak majoritním vlastníkem.

"Tento účelový převod Herodes provedl zcela vědomě, aby znepřehlednil vlastnickou strukturu společnosti Farma Čapí hnízdo. Jediným účelem těchto fiktivních převodů akcií bylo další zastření identity skutečného vlastníka a osoby s vlivem na tuto společnost, tedy Andreje Babiše," uvádí policie v žádosti.

Převody akcií tak podle policistů napomohly, aby se Čapí hnízdo mohlo ucházet o padesátimilionovou dotaci jako menší podnik bez napojení na jiné firmy. Babišovi blízcí v ní měli méně než 25 %, a tak nebyla považována za partnerský podnik Agrofertu 

Bývalý ministr financí a šéf hnutí ANO ale jakýkoliv podvod dlouhodobě odmítá. "Je to celé zmanipulované, trestní stíhání potřebovali načasovat před volbami. Proč to nikdo nezkoumal téměř 10 let a najednou, když jsem v politice, se na to podávají účelová trestní oznámení a policie to šetří?" ptá se Babiš v příspěvku na facebooku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688