Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.08.2017 15:11:41

BlackRock a Vanguard: Trhy jsou mimo


Dva investiční titáni, společnosti BlackRock a Vanguard, tvrdí, že trhy jsou úplně mimo. Nehovoří ale o trzích akciových. Podle jejich názoru se hluboce mýlí trhy dluhopisové, a to ve vztahu k očekávanému vývoji inflace. Obě investiční společnosti tvrdí, že návrat inflace ke 2 % je jen otázkou měsíců. Bez ohledu na to, co se právě děje ve Washingtonu, totiž napjatý trh práce povede k růstu mezd, který bude stimulovat spotřebitelské výdaje, a ty přispějí k růstu cen. Jestliže k tomu přidáme slabý dolar a rostoucí pravděpodobnost odsunu dalšího zvyšování sazeb na příští rok, ukáže se, že dluhopisové trhy nyní možnost růstu inflace značně podhodnocují, píše Bloomberg. 

Inflace byla doposud utlumena i přes mimořádně nízké sazby a biliony dolarů kvantitativního uvolňování prováděného Fedem. V červnu nadále oslabovala a klesla na 1,6 %. Fed se tak nachází ve složité situaci, protože na jednu stranu by rád normalizoval svou politiku, ale na stranu druhou čelí řadě kritiků, kteří tvrdí, že zatím pouze zvedl ceny aktiv. Zástupci Fedu již nějaký čas tvrdí, že útlum inflace je jen přechodným jevem, i když v červnu ve svém prohlášení zmínili, že inflace se stále pohybuje pod cílem. Gemma Wright-Casparius z Vanguardu říká, že dluhopisový trh je na základě dosavadního inflačního vývoje ohledně růstu inflace příliš pesimistický.

Martin Hegarty ze společnosti BlackRock považuje v současnosti za atraktivní investici americké dluhopisy TIPS, jejichž výnosy se odvíjejí od výše inflace. Podle jeho mínění jsou atraktivnější než obligace ve Velké Británii či Evropě, protože dluhopisoví tradeři v USA mylně očekávají pokračující inflační útlum. TIPS jsou podle něj „neuvěřitelně levné“, což se ukáže ve chvíli, kdy pokračující pokles nezaměstnanosti vyvolá mzdové tlaky a následně povede k vyšší inflaci.

Objevují se známky, že k podobným názorům se přiklánějí i další investoři. Například Jeremie Banet ze společnosti Pimco poukazuje na to, že „během této druhé fáze cyklu by inflace měla směřovat výš“. Pimco stále očekává, že inflace se bude až do příštího roku držet pod 2 %, ale i podle Beneta jsou TIPS podhodnocené. James Ong se společnosti Invesco ale varuje před přílišnou ukvapeností. Mzdový růst sice nabírá na síle, ale „může trvat ještě dlouho, než se začne projevovat na vyšší inflaci“.

Stratégové Goldman Sachs zase poukazují na to, že časová prémie, která odráží požadovanou kompenzaci investorů za investice do dlouhodobých obligací, byla doposud nízko díky nákupu obligací ze strany Fedu. Nicméně až Fed začne dříve nakoupená aktiva prodávat, bude to mít opačný efekt. Vanguard pak ve svém inflačním výhledu zmiňuje i slabý dolar, který zvyšuje ceny dovozů a následně celkovou inflaci. Současná slabost dolaru by se ve vyšších inflačních tlacích měla podle této společnosti projevit přibližně za rok

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688