Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.08.2017 15:17:18

18 let vlády Putina: Rusko scénou jediného herce?


Uplynulo 18 let od dne, kdy začalo panování Vladimira Putina. Délkou vládnutí se přiblížil k Leonidu Iljiči Brežněvovi a překoná ho. Předvedl v televizi svalnatý trup, aby dokázal občanům, že má sílu vládnout dál, napsal polský list Gazeta Wyborcza. Podle něj je Putinovu roli vůdce národa třeba počítat od 9. srpna 1999, kdy nemocný Boris Jelcin ohlásil národu v televizi, že má nového předsedu vlády Vladimira Vladimiroviče, kterého si má zvolit novým pánem Kremlu.

Byla řeč o volbách, ale v Rusku jsou volby naprosto předvídatelné. Například už teď je jasné nejen to, kdo vyhraje prezidentský duel v březnu 2018, ale i to, že favorit získá 70 procent hlasů při účasti 70 procent voličů. Řízená demokracie funguje takto přesně.

Před 18 lety byl svět zaskočen, že si odstupující prezident vyhlédl následníka v zdánlivě nenápadném bývalém rezidentovi rozvědky. Ale carovi lidé neměli čas na rozpaky, hned se museli přizpůsobit nástupci. Pro něj začala pracovat armáda byrokratů, peníze a média oligarchů. Putin se stal vůdcem v okamžiku, kdy Jelcin oznámil: "To je on."

Ten, kdo to hned nepochopil a nepodpořil následníka, pochopil později, jako například mediální magnát Vladimir Gusinskij, který přišel o svou říši, dostal se za mříže a nakonec skončil v emigraci.

Putin tedy může slavit osmnáctiny svého panování. Brežněv byl sice šéfem strany, a tedy i státu, o čtyři týdny déle, ale ve skutečnosti tak dlouho nevládl, protože ke konci měl jen slabé ponětí o realitě. Jak pravil krutý vtip, "dnes se soudruh Leonid Iljič Brežněv po dlouhé a těžké nemoci vrátil do práce, aniž nabyl vědomí".

Nynější pán Kremlu je úplně jiný případ. Po dvou čtyřletých mandátech - a dalším, kdy si na cara hrál Dmitrij Medveděv, ale kormidlo moci zůstalo ve stále stejných rukách - a po čtvrtém, již šestiletém období, bude vládnout dál.

Oficiálně ještě Putin neoznámil, že půjde do březnových voleb. Ale země už ví, že to udělá. Největší událostí na počátku srpna, která zastínila i americké sankce, se totiž stala dovolená na jihu Sibiře. 64letý prezident odpočíval hyperaktivně, obklopen množstvím tělesných strážců a kameramanů, kteří jej provázeli na zemi, na vodě i pod vodou. Rybařil, plaval, slézal hory, hnal se tajgou na čtyřkolce. A dvě hodiny lovil štiku, i když jízliví krajané tvrdí, že to bylo naopak a štika nepustila prezidenta, dokud ji nesplnil tři přání. Po krátkém oddychu se prezident vrátil k povinnostem, aby - jak říkal - "makal jako otrok na galejích".

Národ si již zvykl, že jeho vůdce ve zlomových chvílích své dráhy dělá bohatýrské činy, aby ukázal, jak je silný. Před deseti lety, kdy na stanovený čas pustil na trůn Medveděva, taky rybařil vysvlečený do půli pasu v sibiřských končinách. A když se vracel do té správné pracovní pozice, proháněl se v deltaplánu, aby předvedl, že bez něj mladí jeřábi ani nepoletí.

Protože se na obrazovce znovu objevily Putinovy svaly a ploché břicho, Rusové z toho správně vyvozují, že brzy oficiálně ohlásí, že prezident kandiduje na prezidenta. Časem možná překoná i samého Josifa Vissarionoviče Stalina, který vládl 29 let.

Rusko se během posledních 18 let stalo divadlem jednoho herce. Nikoli bezdůvodně se říká, že není Ruska bez Putina a není Putina bez Ruska. S heslem kremelských politologů souhlasí drtivá většina lidí. Rusové skutečně chtějí, aby nadále a bez konce vládl superman z Kremlu. Bojí se, že bez něj by vlast postihla zkáza. Z toho se bere i nebetyčná, více než 80procentní podpora vůdce.

Skeptici tvrdí, že stejně jako za Brežněva nastala stagnace. Země sice neupadá, ale od dob, kdy vyschly peníze z ropy, přešlapuje na místě, nerozvíjí se. Zaostávání nejen za Západem, ale i za dynamickými asijskými státy roste. Ale obyčejní Rusové na brežněvovskou stagnaci vzpomínají v dobrém. Jako na dobu stability, sociálních jistot a bezpečí.

Jednoznačně k horšímu se za Putina změnily vztahy se sousedy. Moskva si agresivní politikou znepřátelila většinu z nich, i tradičně blízké Gruzíny a Ukrajince. Dobré vztahy má jen s Čínou, což je jediný soused, který - zatím potichu - vznáší nároky na miliony kilometrů čtverečních ruského území.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688