Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.08.2017 08:49:00

Japonsko růstem ekonomiky překonává souputníky z G7

Aktualizováno

Japonská ekonomika rostla během tří měsíců do června už šesté čtvrtletí za sebou. Pro třetí největší ekonomiku světa to je nejdelší expanze za více než deset let. K růstu jí pomáhala zotavující domácí poptávka, oproti tomu čistý vývoz byl tentokrát slabší.

Hrubý domácí produkt se na anualizované bázi zvýšil o 4 procenta, zatímco trhy počítal s růstem jenom o 2,5 procenta. Japonská ekonomika se tak pro tuto chvíli může chlubit nejrychlejším růstem ze zemí skupiny G7, říká podle Bloombergu hlavní ekonom banky ING pro Asii Rob Carnell. V předešlém kvartálu rostla o 1,5 procenta

Soukromá spotřeba se v zemi, kterou trápí stárnoucí populace, zvýšila oproti předešlému čtvrtletí o 0,9 procenta. Domácnosti si dopřály více zboží dlouhodobé spotřeby jako jsou automobily a domácí spotřebiče, a více utrácely i v restauracích. To je znamení, že spotřeba přestává být slabinou japonské ekonomiky. Zvýšily se také podnikatelské výdaje, a to o 2,4 procenta. V obou případech jde o nejlepší výsledky od prvního čtvrtletí 2014. Trh byl v obou případech pesimističtější, jeho odhady byly o téměř polovinu, respektive přesně o polovinu nižší. Sotřeba se přitom na japonském HDP podílí ze dvou třetin.

Výkon japonské ekonomiky ale v kalendářním druhém čtvrtletí snižoval čistý vývoz, tedy export ponížený o dovoz, který z tempa růstu  HDP sebral tři procentní body. Částečně se tak díky nárůstu dovozu. To je pozoruhodné, protože japonskou ekonomiku zpravidla pohání vývoz.

Zatímco růst hospodářství byl rychlejší, než se očekávalo, neočekává se, že by japonská centrální banka v blízké budoucnosti ustala se svým masivním stimulačním programem. Inflace totiž zůstává stále slabá. Německo, Kanada a Itálie svoje čísla o výkonu ekonomik za druhý kvartál teprve zveřejní, takže Japonsko by o svůj primát mohlo opět přijít, podotýká Bloomberg.

Japonské akcie zakončily dnešní seanci nižší, hlavní akciový index Nikkei 225 odepsal 0,98 procenta a širší index Topix 1,12 procenta. Japonský jen ztrácel, dolar k jenu naposledy přidával 0,37 procenta na 109,52.

Čínské akciové trhy podle všeho dokázaly setřást dnešní slabší domácí data, zatímco napětí mezi USA a KLDR během víkendu poněkud opadlo. Maloobchodní tržby i průmyslová výroba za červenec zaostaly v obou případech za odhady, stejně jako růst fixních investic za prvních sedm měsíců roku. Čínský statistický úřad dal navíc na vědomí, že pozoruje „strukturální problémy a skrytá rizika v ekonomice“.

Pevninské akciové indexy CSI 300 a Shanghai Composite zavřely vyšší o 1,3 procenta, respektive o 0,9 procenta. Hongkongský index Hang Seng rostl o 1,36 procenta.

V zeleném byly také jihokorejské akcie, index Kospi dnes připisoval 0,63 procenta.

Zdroje: BBG, ČTK

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688