Patria (Patria Finance)
Komodity  |  10.08.2017 17:47:47

Summary: Glencore brzdí dividenda, Macy's propad tržeb

Pozitivní vývoj na komoditním trhu vystřelil tržby i ukazatel EBITDA těžaře Glencore střemhlav vzhůru, trhy však mířily svoje odhady ještě výš. Nadále nízká dividenda byla pro investory, kteří čekali odměnu za svou trpělivost, výrazným zklamáním.

Člen velké čtyřky světových těžařů se podobně jako jeho konkurenti vynořil z hlubin krize díky opětovně stoupajícím cenám komodit, zejména hliníku, mědi a uhlí. Tržby za první polovinu tohoto roku vyskočily meziročně o 45 % na 100 mld. USD, čímž překonal odhady trhu o mohutných 20 mld. USD. Očekávání analytiků však byla v nižších částech výsledovky přece jenom ambicióznější. Ukazatel EBITDA se navzdory 70% yoy nárůstu zastavil těsně pod konsensem. Podobně dopadl i čistý zisk na akcii, jenž dosáhl 7násobných hodnot (0,16 USD) proti předešlému roku, stejně však nedosáhl na tržní predikce.

Ukazatel EBITDA rostl napříč všemi divizemi, hlavním dílkem skládačky však jsou energetické komodity. Příznivá tržní situace na trhu s uhlím, jehož průměrná cena se za první půlrok 2016 pohybovala mezi 40 až 50 USD za tunu, se teď vyšplhala až do intervalu 60 až 75 USD za tunu. Ukazatel EBTIDA této divize vylétl meziročně vzhůru o 230 % na 1,8 mld. USD.

Zklamání investorům ale přinesla hlavně nezměněná výše dividendy. Po přečkaných těžkých časech a s posílenou rozvahou (čistý dluh nižší o 23 % yoy na úrovni 30 mld. USD) očekávali štědrou odměnu za svou trpělivost a utvrzení původních 0,035 USD (ročně) na akcii je proto velkým zklamáním. Ve světle výrazného posílení dividendy, k němuž přistoupilo Rio Tinto, je toto rozhodnutí ještě palčivější. Dividendový výnos Glencore je nadále pouhých 0,8 % a finanční prostředky budou pravděpodobně nejdříve využity na akvizice.

Akcie reagují na oznámení 3% poklesem.

Po včerejších výsledcích Walt Disney se ke slovu hlásí další gigant zábavního průmyslu, Twenty-First Century Fox.

Fox zaknihoval v tomto kvartálu tržby ve výši 6,8 mld. USD (+0 % yoy), což je v linii s tržním konsensem. Jak ale postupujeme výsledovkou dál, obrázek má o něco jasnější barvy. Provozní zisk se meziročně vytáhl vzhůru o 1,5 % a o 4 % nad predikce (50 mil. USD v absolutním měřítku). Výsledný čistý zisk na akcii po úpravě o jednorázové položky sice sklouzl o 5 % yoy na 0,36 USD, nicméně si udržel 3,5% náskok před konsensem trhu.

Na rozdíl od Disney se v případě Fox předvedly zejména kabelové televize (výnosy z reklamy), jež byly hlavním zdrojem meziročního růstu tržeb (+10 % na 4,4 mld. USD). Filmová studia naopak fungovaly jako menší protiváha (-10 % na 1,8 mld. USD). Určitou zásluhu na tom nese vysoká srovnávací báze, jelikož předešlý rok s sebou přinesl nečekaný úspěch filmu Deadpool.

Akvizice britské mediální společnosti Sky pokračuje dle plánu. Poslední trh, jenž ještě čeká na schválení, je Velká Británie. Posune-li tamní ministr transakci do další fáze, celá věc by se měla úspěšně uzavřít do 30. června 2018.

Akcie reagují mírným 1% nárůstem.

Propad tržeb a čistého zisku Macy’s nebyl až tak výrazný, jak se čekalo. To samé můžeme říct o veledůležitém ukazateli same-store-sales, jenž měří růst tržeb z prodejen otevřených déle než jeden rok. Ty meziročně sklouzly o 2,5 %, což je o chlup lepší než 3% pokles predikovaný trhy. 

Investoři však zůstávají nadále skeptičtí ohledně stavu maloobchodního sektoru a akcie Macy’s tak odepisují 9 %. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

07.09.2023Maloobchodní tržby brzdí pád Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
05.08.2021Růst tržeb maloobchodu brzdí, ale zůstává silný (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688